Otrovni sastojci u kozmetičkim preparatima

Piše
Kristina Jelić

Apr 06, 2015

Svakodnevnom upotrebom raznih kozmetičkih pripravaka u tijelo možemo unositi opasne kemikalije, a da toga nismo ni svjesni.

407908500_09ef4f17f8_z

Često čujemo da dobar dizajn ambalaže, počevši od logotipa pa do boje i fonta, utječe na uspješnost prodaje. Unatoč našem instinktu da posegnemo za najljepšom kutijicom ili bočicom, ono što bi nam zaista trebalo privlačiti pozornost na kozmetičkim preparatima jesu sitna slova. Upravo ta nesmotrenost i ignoriranje sitnog tiska može dovesti do ozbiljnih problema s kožom.

Evo nekoliko sastojaka na koje trebate obratiti pozornost prilikom kupovine kozmetičkih preparata:

Parabeni

Koriste se kao konzervansi i sprječavaju nastanak gljivica u dekorativnoj kozmetici. Važno je posebnu pažnju obratiti na metil-paraben, etil-paraben i izobutil-paraben, koji se apsorbiraju direktno u krvotok. Nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici.

Ftalati

Ftalati su vrsta naftnih derivata, a koriste se u parfemima, lakovima za nokte i kosu te ruževima za usne. Drugim riječima, koriste se u kozmetičkim preparatima koji imaju navedeno “fragrance” ili “parfum”.

Formaldehid

Opasan i kancerogen, formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima i regeneratorima, kremama, kremama za brijanje, gelovima za kosu i preparatima za čišćenje kože. Ponekad se pojavljuje i pod drugim imenom kao formalit, formalin ili imidazolidinil urea.

Sulfati

Sastavni su dio šampona, tonika za čiščenje lica i gelova za tuširanje. Najčešće sadrže 1,4-dioksan, koji ima kancerogena svojstva i uklanja prirodna ulja s kože pa ona nakon pranja zateže i djeluje isušeno. Najčešće uzrokuju iritacije kože i očiju.

Toulen

Dobiva se destilacijom benzina ili suhom destilacijom kamenog ugljena i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produljuje njezin vijek trajanja.

Dibutil ftalat (DBP)

DBP je kemikalija koja je sastavni dio lakova za nokte, sprječava ljuštenje i kancerogena je. Zbog spomenutih svojstava, Europska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine.

Mineralna ulja

Mineralna ulja su naftni derivati koji se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i sjenilima. Odlično zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne maže kremom. Time se stvara tzv. ovisnost o kremi.

Propilen glikol ili polietilen glikol

Također, naftni su derivati dio dezodoransa, losiona poslije brijanja, gelova za kosu, šampona i krema. Baš kao i mineralna ulja, pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprečavaju razvoj novih stanica kože. Iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza.

Butil hidroksi anisol (BHA)

Zabranjen je u Europi, ali se još uvijek koristi u SAD-u. Ulazi direktno u krvotok i mijenja endokrini sustav, a sastavni je dio maskara, rumenila, korektora i sjajila za usne.

1,4-dioksan

Kao nusprodukt sulfata, 1,4-dioksan je sastavni dio šampona, pjena za kupanje, no, najčešće nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme s kožom.

Izvor: 24 sata

Author: Andrew Kuznetsov, Flickr

Komentari