Prvi koraci u tvoj studentski život

Piše
x-ica tim

Jun 24, 2020

Početkom jeseni mnogi će ove godine prvi put iskusiti kako je to kada se školske klupe zamijene fakultetskim dvoranama, a nerijetki i kako je to živjeti kilometrima dalje od roditeljskog doma.

Sasvim je normalno da te zbog takve situacije lovi nostalgija, no ne brini jer ćeš na nove avanture i iskustva s kojima će te akademski život suočiti, jednoga dana gledati s veselim osmijehom na licu.

Ako poznaješ nekoga tko se već lagano zaputio u studentski život, od nje potraži savjete. Svaka preporuka i pomoć će ti dobro doći, a nije loše pripremiti i popis stvari koje će olakšati ionako stresne početne brucoške dane.

Najdraži jastuk, omiljena šalica za kavu…

Osamostaljivanje je najveća promjena koju ćeš doživjeti ulaskom u studentski život, a ona uključuje pojačanu brigu o financijama, raspolaganju slobodnim vremenom i slično. Za mnoge ulazak u studentski život znači i ulazak u dom ili novi stan. Naravno, većina brucoša tek tada i primijeti kako je mamina kuhinja ipak najbolja, kako se odjeća ne opere i ne pospremi sama u ormar te kako se prazna boca šampona neće napuniti sama od sebe.

Samostalan način života nije nimalo jednostavan, no nije niti težak ako se znaš organizirati. U svoj novi dom ponesi svoj jastuk, pribor za jelo ili omiljenu šalicu za kavu. Bliske i poznate stvari prije će te priviknuti na novi smještaj i naučiti da je sada on, makar privremeno, tvoj novi dom, a samim time ćeš ga poželjeti učiniti što ljepšim i ugodnijim za boravak.

Upoznaj se s gradom

Središnji studentski grad u Hrvatskoj je svakako Zagreb pa se prije dolaska u metropolu informiraj o prijevoznim sredstvima, rasporedu vožnje tramvaja i autobusa te trasama vožnje. Neka te ne iznenade brojne prijevozne linije te još brojniji kvartovi – za samo nekoliko mjeseci, znat ćeš vjerojatnu većinu po nazivu i lokaciji koja će ti služiti kao daljnja orijentacijska točka.

Muzeji, studentske menze, klubovi… Sve su to divne stvari s kojima ćeš se susretati sve češće, pa se dolaskom u grad, u kojemu ćeš provoditi svoje semestre, pokušaj što bolje informirati.

Sklopi poznanstva i prijateljstva

Najveći strah, ali nakon nekog vremena i najveće veselje, donijet će ti mnoštvo novih mladih ljudi koje ćeš upoznati. Vjerojatno brineš oko toga kako započeti komunikaciju s nepoznatim osobama, hoćeš li im se svidjeti i slično, no ne zaboravi da iste brige more i njih.

Opusti se, nabaci osmijeh na lice, a topli stisak ruke i slični interesi, ako je suditi po fakultetu koji si odabrao, već će učiniti svoje. Veselo okružje novih kolega i prijatelja učinit će tvoj boravak na fakultetu zanimljivijim, a uz njih ćeš ujedno više učiti o solidarnosti, timskom radu i kolegijalnosti.

Poštuj tuđe i planiraj svoje vrijeme

U komunikaciji s drugima, a posebice profesorima, ponašaj se profesionalno i korektno jer upravo te na fakultetu uče akademskome ponašanju. Poštuj tuđe vrijeme i pozornost koju ti posvete te se potrudi vratiti im jednakom mjerom. Ako se oko dogovora za seminarske radove i predavanja s profesorima služiš elektroničkom poštom, što je danas već prilično uobičajen način komunikacije, savjetujemo da otvoriš službenu email-adresu s imenom i prezimenom.

Kad započnu predavanja, raspitaj se o potrebnoj ispitnoj literaturi i nikako nemoj čekati zadnji dio semestra kako bi počeo spremati ispite. Kada već stekneš poznanstva, raspitaj se kod kolega na fakultetu tko prodaje knjige ili skripte, tko je voljan raditi bilješke s tobom i tako polagano prikupljaj materijale. Znatno ćeš uštedjeti na vremenu, ali i na budžetu.

Naspavaj se i zabavljaj

Ne zaboravi na odmor! Fakulteti nude brojne sportske aktivnosti kojima bi se u ovoj životnoj fazi svakako trebao posvetiti, a vjerujemo da si čuo i za to da su i studentski izlasci nešto što se pamti cijeli život. Petak, subota? Svakog si dana možeš priuštiti odmor kakav želiš, a nakon nekog vremena ćeš primijetiti da se mnogobrojne studentske zabave organiziraju i tijekom tjedna, najčešće četvrtkom. Ovisno o obavezama i rasporedu predavanja, prepusti se odmoru i zabavi se s prijateljima uz kino izlazak, karaoke večer, palačinka party…

Ulazak u studentski život čini veliku promjenu u našim uobičajenim navikama i običajima, no ujedno je prekretnica u životu koja nas oblikuje u osobe s odlučnijim stavovima, sklonima promišljanju i kritičkom razmišljanju. Ne boj se novih promjena koje studentski život može donijeti, nego uživaj u svakodnevnim sitnicama koje oblikuju tvoje nove navike, u nezaboravnim poznanstvima i novim znanjima!

Foto: pixabay

Komentari