Naše misli određuju našu realnost

Piše
x-ica tim

Jul 15, 2019

Tko sam ja?, upita mladić starca. “Ti si ono što misliš“, odgovori starac. „Objasnit ću ti to jednom pričom!”

“U sumrak jednoga dana pored gradskih zidina mogle su se vidjeti dvije osobe koje se grle. To su tata i mama, pomisli nevino dijete. To su ljubavnici, pomisli čovjek iskvarene mašte. To su prijatelji koji se nisu vidjeli mnogo godina, pomisli čovjek koji živi sam. To su dva trgovca koja su sklopila dobar posao, pomisli čovjek pohlepan za novcem.

To je otac koji grli sina koji se vratio iz rata, pomisli žena nježne duše. To je kći koja grli svoga oca koji se vratio s putovanja, pomisli čovjek ožalošćen zbog smrti svoje kćeri. To su zaljubljeni, pomisli djevojka koja sanja o ljubavi. To su dvojica koja se bore na smrt, pomisli ubojica. Tko zna zašto se grle?, pomisli uskogrudan čovjek. Kako je lijepo vidjeti dvije osobe kako se grle, pomisli mudrac.

Dakle, svatko misli ovisno o tome što je on sam“, zaključi starac.

I, zato, pronikni u svoje misli! O tome tko si možeš reći puno više nego tvoji učitelji. Velika je istina kakve su ti misli, takav ti je život. Mnogi kažu da ne možemo ljudima čitati misli. O, itekako možemo. Samo pogledajte njihove živote i možete znati što misle o novcu, ljubavi, ljudima, svom tijelu i uopće svijetu oko sebe.

Također, promatrajući svoj život, koji je odraz vas samih i vaših misli, možete mnogo saznati o sebi. Vrijedi i obratno. Svijet vidite onako kakvi ste vi. O tome vam svjedoči priča s početka. Mišljenje nam je nametnuto odgojem, kulturom, medijima i ljudima iz našeg okruženja, koji su utjecali na nas – profesori, suradnici, kolege i drugi.

Ako i dalje mislite da ne možete upravljati mislima, napravite sljedeći mali test.

Zatvorite oči na nekoliko sekunda i mislite na snijeg. Sljedećih nekoliko sekunda mislite na sunce. Nakon toga mislite na automobil svojih snova. Hajde, prestanite s čitanjem i odradite ovu kratku vježbu. Ona će vam dokazati da MOŽETE SVJESNO IZABRATI na što ćete misliti.

Vaš je izbor hoćete li o nečemu misliti u negativnom ili pozitivnom kontekstu. Vaš je izbor hoćete li o nekoj osobi misliti loše ili dobro. Da, vi birate hoćete li misliti na njezine mane ili vrline. Vi birate, uvijek!

Promjena izbora misli ne događa se preko noći. To je vještina koja se vježba. A, za usavršavanje svake vještine potrebno je vrijeme. Nije život ono što se događa, već ono kako vi gledate na to što se događa!

Primjer:

Kada sam sebi osvijestila činjenicu da sam sama izabrala svoje roditelje, moje viđenje njih promijenilo se istog trena. U trenucima rasprave s roditeljima u sebi bih rekla: „Ja sam vas izabrala! Kako se ja sada mogu živcirati kada sam vas ja izabrala?! Izabrala sam vas da mi upravo vi pomognete proživjeti neka iskustva u životu. Da budete moji sukreatori. Pa ja sam vam zahvalna. Vi ste ono što meni treba!“

Mislite li da bih se iznervirala? NE! Moj doživljaj roditelja posve se promijenio. Moj dijalog sa samom sobom mijenjao je moju percepciju svih događaja u mom životu.

Kada mi drugi automobil zatvori prolaz na parkingu ili mi pauk odnese automobil, osvijestim da moje misli imaju ključnu ulogu u mom doživljaju stvarnosti. Nema nervoze i ljutnje. Tada biram misli koje mi čine dobro. Ovo se događa s razlogom. Iz nekog razloga sada moram ostati ovdje ili ići putem kojim ne bih išla da mi pauk nije odnio automobil. Shvaćate li?

Vaše misli kreiraju emociju i doživljaj stvarnosti. Kada bih imala „problem“ koji je izgledao nerješiv, rekla bih sebi: „Kasnije ću o tome misliti!“. Izabirala sam misliti na nešto drugo, nešto što bi mi podiglo vibraciju. I, naravno, problem se rješavao jer sam promjenom misli dizala vibraciju i na taj način dolazila na vibraciju rješenja.

Na nižoj vibraciji ne rješavate problem. Rješenje je uvijek na višoj vibraciji od problema. I, ono najvažnije, ako smo mi odraz svojih misli, tada su i drugi odraz njihovih misli. Drugim riječima, drugi nas vas vide ne onakvima kakvi ste vi, nego onakvima kakvi su oni! Dugo mi je trebalo da ovo shvatim.

Kada bih napravila humanitarnu gestu i kada bi me netko pitao zašto sam to uradila i kakvu ću korist imati od toga, shvatila sam da taj netko govori o sebi! Taj bi netko napravio tu gestu isključivo iz koristi i nepojmljivo mu je da netko drugi to čini bez želje za nagradom.

Slušajte ljude kako govore o drugim ljudima. Tada govore o sebi, a ne o onima o kojima govore, jer gledaju svijet kroz filter svojih misli. Ova će vas spoznaja osloboditi. I, zato, vježbajte biranje misli. Vježbajte, jer to je najvažnija vježba koju ćete raditi. Izborom misli izabirete čemu ćete svjedočiti u realnosti. Budite mudri.

Birajte ono što će vam služiti na dobrobit.

Komentari