Sveučilište u Zagrebu na manifestaciji “Noć muzeja”

Piše
Vedran Mikulić

Jan 26, 2021

Šesnaesta po redu Noć muzeja biti će održana u petak, 29. siječnja. 

Manifestacija koja je započela 2005. s nekolicinom zagrebačkih muzeja, proteklih godina prerasla je u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300 000 posjeta tijekom jedne noći. Šesnaesta Noć muzeja bit će organizirana gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Sveučilište u Zagrebu drugi put sudjeluje u Noći muzeja i program možete vidjeti OVDJE.

U ovoj će prilici u petak 29. siječnja u 12 sati Ured za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Odjelom za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, održati online radionicu o Topoteci i dokumentiranju sveučilišnoga života na Sveučilištu u Zagrebu. Radionicom će se obilježiti početak rada na digitalnom arhivu studentskoga života na Sveučilištu u Zadru. Radionicu će voditi doc. dr. sc. Vlatka Lemić sa sveučilišta u Zagrebu, a s Odjela za informacijske znanosti pridružit će joj se izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić.

Na radionicu se može uključiti putem OVE POVEZNICE.

1

Ovaj je događaj ujedno poziv svima da posjete Topoteku Sveučilišta u Zagrebu i uključe se u izgradnju ovoga virtualnoga arhiva Sveučilišta svojim zapisima, sjećanjima i pričama. Svoju 350. obljetnicu Sveučilište u Zagrebu uz brojne druge aktivnosti obilježilo je i pokretanjem virtualnoga arhiva na međunarodnoj digitalnoj suradničkoj platformi Topoteka. Ova je virtualna suradnička zbirka otvorena za uključivanje novih sadržaja.

Na Noći muzeja javno će se predstaviti izložba fotografija „Potres 2020. i zagrebačko sveučilište“ u kojoj će se prikazati posljedice zagrebačkoga potresa u ožujku 2020. na prostore i rad Sveučilišta. U Topoteci Sveučilišta u Zagrebu javnosti dostupni različiti arhivski izvori vezani uz povijest, razvoj i organizacijske mijene i aktivnosti Sveučilišta, a koji se danas čuvaju u raznovrsnim javnim, privatnim lokalnim i specijaliziranim zbirkama.

U manifestaciji sudjeluju i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu:

Akademija likovnih umjetnosti

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. godine Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova.

Foto: nocmuzeja.hr

Komentari