Tomislav Vrbanec: Nosite miris koji vam se sviđa!

Piše
x-ica tim

Oct 01, 2018

Tomislav Vrbanec tridesetšestogodišnji Čakovčanin koji je već 12 godina zaljubljen u parfeme jedini je školovani parfumer u Hrvatskoj.

U Francuskoj, koju mnogi smatraju ‘domovinom’ parfemske industrije, Tomislav je svoje stručno znanje stjecao pune četiri godine u najprestižnijim školama u kojima su mu mentori bili najveći francuski kreatori parfema.

Kod nas je ovaj mladi Master Parfumer još uvijek slabo poznat, iako su mnogi parfemi s recepturama koje danas kupujete u svjetski poznatim high street brendovima, njegovo djelo.

Nedavno je Tomislav Vrbanec, koji je za kreacije svojih parfema uvršten i u FRAGRANTICU na kojoj se nalaze najpoznatiji i najpriznatiji parfumeri na svijetu, odlučio osnovati Parfemsku Kuću u svom rodnom gradu Čakovcu i tako na parfemsku kartu Europe pozicionirati i Lijepu našu.

Vrbanec1

Zašto su, kako i kada, parfemi postali njegova životna ljubav i strast, te veliki profesionalni izazov, Tomislav je otkrio u razgovoru za naš portal x-ica.com.

Kakva se u Tomislavu bude sjećanja kada se spomenu studentski dani?

Na spomen studentskih dana, moja je prva pomisao beskrajna sreća kada sam pročitao svoje ime među odabranim studentima! Naime, u mojoj je generaciji od 10 studenata (koliko ih se najviše može upisati) nakon rigorozne selekcije, primljeno samo nas 8!

Na akademiji smo svaki dan imali ustaljeni itinerer po kojemu bi se budili oko 8, a počinjali učiti i prakticirati od 9 sati.

Radni bi dio dana, koji je trajao do 17 sati, počinjao raspravama i analiziranjem svega što smo napravili dan ranije.

Polovina predavanja je bila teorija kemije, naravno, ne klasična već, parfemska kemija. Na tim smo satovima, između ostaloga učili i prepoznavanje cijelog niza raznovrsnih sastojaka, a krajnji je cilj bio prepoznati i precizno definirati, pojedinačno, svaki od 300 sastojaka!

Uz to je trebalo naučiti i njihove posebne kemijske nazive budući se u parfemskoj kemiji čak i poznati mirisi poput ruže ili limuna ne nazivaju njihovim stereotipnim imenima!

Svjestan činjenice da me kemija u školi nikada nije posebno zanimala, nije mi bilo svejedno na pomisao kako ću ja savladati to zahtjevno gradivo.

No, kao i u svemu u životu, kada osjećaš da je to ono što te ispunjava, tvoja ljubav, onda ti ništa ne predstavlja problem, nego užitak!

Živiš za dan kada će ti biti dopušteno da stvaraš na svoj način, poput jazz glazbenika koji, da bi mogao improvizirati svojim senzibilitetom, mora imati vrhunsku glazbenu naobrazbu i znanje!

Što se tiče same škole i njezinog principa edukacije, naglasak nikako nije bio na štrebanju. Uz obaveznu literaturu koju je trebalo savladati, mentori su u svakome od nas razvijali dragocjene načine kako apsolvirati i razumijevati tajne naše buduće umjetnosti. Nisu nas učili što je što, nego kako znati TO nešto prepoznati.

CPC_Dubrovnik

Sjećate li se iz tih studentskih vremena, neke anegdote?

Ha, iz tih se dana nerijetko sjetim jedne svoje, rekao bih gluposti, koju sam napravio iz čiste nespretnosti.

Naime, u labosu u kojemu je svatko od nas imao svoj parfemski stol (perfume table) jednoga smo dana radili s osnovnim sastojcima: jasminom, ružom, vanilijom, mošusom i puderom.

Ti su sastojci, pakirani u staklene bočice od 100 grama, za nas početnike, bili idealni da se s njima „igramo“!

I, toga se dana htjelo, da je naš mentor, master parfumer baš mene poslao po te male bočice mirisnih sastojaka.

Naravno, napomenuo mi je da itekako pazim kako ću ih nositi! No, na moj užas dogodilo se najgore od najgoreg! Dok sam iz staklene vitrine vadio ploču na kojoj su bile naslagane bočice, nespretno sam se okrenuo i sve bočice srušio na pod na kojem se razlilo gotovo pola mirisnih esencija!

Možda to i ne bi bila takva tragedija, da naš labos, koji je uvijek morao biti sterilan i bez ikakvih mirisa, zbog te moje nepažnje nije bio u funkciji puna dva tjedna.

Just wow collection (mladi)

Vaša je istinska želja odmalena bila postati arhitekta! Kada se i kako u Vama dogodio “klik” kojim ste ugasili te snove i odlučili uči u jedan savim drugačiji svijet, svijet mirisa?

Maštao sam postati arhitekta jer sam, još od osnovne škole, nakon koje sam upisao srednju građevinsku školu, želio u životu stvarati i graditi.

Građevinski fakultet, koji sam počeo studirati na nagovor moje tadašnje djevojke, prekidam nakon godinu i pol dana kada je pukla i naša veza!

Djevojka je otišla, ali na sreću, s njom nije otišla i želja u meni za stvaranjem koja me i odvela u svijet parfema.

No, prava priča u kojoj se dogodio, kako Vi kažete “klik” za stvaranjem svojih parfema leži u epizodi s jednim poznatim i vrlo skupim parfemom u prelijepo dizajniranoj bočici koja se razbila kada je popustila polica na kojoj se nalazio.

E, toga sam dana sam sebi rekao: “Dobro, a sada ću sam sebi napraviti parfem!”

Kupio sam gotove esencije… i to je bilo to… moj prvi parfem!  Sve ostalo je … ha… ha… povijest!

Zanimanje parfumera mnogima je nejasno i većini ljudi potpuno nepoznato. Kako se postaje Master Parfumer?

Prvo moram pojasniti razliku između parfumera i master parfumera!

Da bi postali i jedno i drugo, uvjet je završiti školovanje i dobiti diplomu na Institutu. No, ako po završetku školovanja ne stvarate svoje proizvode i dalje ste nitko i ništa!

Pojednostavljeno, parfumer si pod uvjetom da stvaraš i proizvodiš svoje parfeme koje će netko, na kraju krajeva, recimo to tako, nositi. Tada si pravi parfumer!

A master parfumer je onaj koji stvara nove naraštaje parfumera, a to je upravo ono što ću ja raditi u svojoj Hrvatskoj Parfemskoj Kući.

weddings2

Što trebaju zadovoljavati sretnice ili sretnici koji će kod Vas zaživjeti kao novi naraštaji parfumera?

Da bi stvorili parfumera, Vi tu osobu, kao prvo trebate jako dobro upoznati kako bi u sebi osvijestili kako toj osobi pristupiti i pronaći onaj pravi put kojim ćete je educirati i voditi do cilja otkrivajući tajne ovog specifičnog zanimanja.

Jako je bitno da  je ta osoba otvorena uma, bez predrasuda prema ičemu, ikome, spolu, rasama, vjeri…

U Hrvatskoj je mnogima zanimanje parfumera možda nejasno i zbog činjenice da sam ja, prema mojim spoznajama, jedini parfumer s diplomom u regiji.

Jer, jedno je, složit ćemo se, tečaj od 3 mjeseca, a nešto posve drugo školovanje koje traje pune 4 godine!

A, biti master parfumer je “način života” pa je i to jedan od ključnih razloga zbog kojeg se za ovo zanimanje ne školuje godišnje 200 – 300 studenata, nego njih najviše 10!

Svaki master parfumer živi mirise, podvjesno analizirajući u svakodnevnom životu sve mirise koji ga okružuju.

Meni se zna dogoditi da netko sjedne pokraj mene i ja odmah nesvjesno, analiziram koji je to miris, odakle dolazi, propitkujem prepoznajem li ga ili NE!?  A, ako se dogodi da ga ne mogu prepoznati,  to me toliko uzbudi i drži sve do trenutka dok ne otkrijem što je to.

Parfumeri su umjetnici koji čine život ljepšim, a da toga mnogi nisu na pravi način svjesni.

Danas sve ima miris, od mirisnog ugođaja u interijerima naših domova, automobilima, mirisnih krema za lice, gelova za tuširanje, balzama za usne…. sve njih su stvorili parfumeri! Ne znam je li Vam poznato da parfumeri rade i s aromama u prehrambenoj industriji!?

CPC_otoci

Koliko vrsta mirisa sadrži osnovna parfemska karta i koliko ih Vaš nos može razlikovati?

Ja ih u idealnim uvjetima, recimo po noći, mogu razlikovati do 300. Zato volim raditi noću! Sve moje nove recepture nastaju po noći.

No, zna mi se dogoditi da ponekad, što ovisi o raspoloženju, mogu razaznati samo 10 mirisa, ponekad 100. Kada nisam u svom moodu, jednostavno, ne stvaram.

To je razlog zbog kojega ne želim raditi pod pritiskom i razlog zbog kojega biram klijente. Ovisno o tome za koga i što radimo, te iz kojega je dijela svijeta klijent, jedan se miris može razvijati i po 6 mjeseci, a ponekad i duže.

Danas osnovna parfemska karta sadrži 800 najčešće korištenih sastojaka, a na tržištu ih je preko 2000.

Kakvo je Vaše mišljenje o velikim parfemskim brendovima?

Kada govorimo o velikim parfemskim brendovima, najviše me smeta njihovo primarno poimanje ove djelatnosti kao biznisa koji donosi enormnu zaradu.

A, da bi postigli financijski što bolje rezultate, etablirani brendovi nerijetko bez imalo skrupula, kao jedan od osnovnih uvjeta, nameću parfumerima da u svojim kreacijama koriste jeftine sastojke kako bi ostvarili što veću dobit, a ne kvalitetu adekvatnu cijeni.

Posljedica toga je srećom, na tragu one dobro znane: “u svakom lošem nešto dobro”, pa je tako, kao dobro, nastala posebna grana tzv. niche parfema. Kupci parfema su uvidjeli da to više nema smisla, da preskupo plaćaju lošu kvalitetu i razvila se grana u kojoj se za parfeme koriste puno kvalitetniji sastojci.

No, ima u ovome još jedan, ne manje zanimljivi detalj, kada je riječ o usporedbi parfemskih ulja koja su se mogla kupiti prije 30, 40 godina i ovih danas!

Razlika između parfemske i toaletne vode, popularni edp i edt iz tih davnih vremena i ovih danas je itekako wow! u korist “starih” parfemskih ulja!!!

Recimo, popularno autentično parfemsko ulje “bugarske ruže” bilo je lako nabaviti prije 40-ak godina, a danas to nije tako  jednostavno.

“Ghostwriting” je nevjerojatno kontroverzna tema u glazbi. Velika većina etabliranih umjetnika ne želi priznati da plaća nepoznate autore koji za njih pišu pjesme, a koje oni potpisuju kao vlastite.

Je li točan podatak da i Vi s vlastitim pogonom i laboratorijem u Francuskoj, stojite “u sjeni” iza kreacija parfemskih receptura nekih od najvećih brendova na europskoj sceni?

Da, postoje klijenti koji odeđene recepture potpisuju svojim imenom, što je definirano Ugovorom koji se naravno, mora poštivati. I to je u redu.

Mi radimo za dosta mainstream brendova čiji su parfemski proizvodi postali i još su uvijek, svjetski hitovi!

Ali znate, usprkos tome, nema boljeg osjećaja od onoga kada svjedočite da netko u parfumeriji isprobava Vaš parfem, uživa u njemu, a samo Vi znate da je to miris koji ste kreirali u svojim besanim noćima!

To je vjerujte mi, neopisivo dobar osjećaj.

Imate li poslovnih predrasuda prema ‘malim’ klijentima?

Ne, dapače, upravo se na tome i temelji naš uspjeh na europskom tržištu!

Upravo zahvaljujući tim “malim” klijentima mi smo postali No.1 u Europi u proizvodnji parfema. Uvijek kažem, bolje 100 malih nego 1 veliki.

Mali klijenti, po nekom nepisanom pravilu, imaju jako dobre ideje, ulažu više emocija, daju više “sebe” u razvoj proizvoda i više im je stalo do konačnoga uspjeha.

A, i oni nas vole, zato jer smo po cijenama pristupačni za top kvalitetu koju im nudimo, a uz to, prilagodljivi i dostupni u bilo koje doba dana!

Budući se sjedište Vaše tvrke nalazi u Londonu, proizvodnja u francuskom Marseilleu, a Hrvatska parfumerska kuća u Čakovcu Vi, slobodno se može reći, živite na čak tri adrese. Kako uspijevate u tom itinereru uskladiti privatno i poslovno?

Trenutno sam u Čakovcu. No, ovaj posao ne bih mogao nikada razviti, da ne postoji tim koji me prati, razumije i dijeli moju viziju.

Kako povezati privatno i poslovno? Teško, gotovo nikako. To naprosto nije moguće, jer ja svoj posao ne radim, ja ga živim. A, da bi netko privatno živio s nekim u skladu, mora naći osobu koja će prihvatiti taj stil života. A, moj stil života je da sam u svome poslu 24 sata na dan! Ali, mene moj posao ne opterećuje, baš naprotiv.

Istina je da često putujem, barem dva puta mjesečno, što Engleska, što Francuska. Iako tamo provedem samo nekoliko dana, ta mi putovanja ne padaju teško, volim ja te turbulencije.

Podjela na muške i ženske parfeme – mirise. Jesu li to predrasude koje su nam nametnuli profesionalni “nosovi”?

Nos ne “stvara” muške i ženske mirise, on naprosto kreira ono što želi klijent. Dakle, on ne definira što je muški, a što ženski miris.

Po meni, ta dioba ne postoji. Znam jako puno žena koje koriste upravo te, uvjetno rečeno, muške mirise. A, ja sam uvijek za kreaciju koja se nekome sviđa, u čemu se, kao i u odjeći, najbolje osjeća.

Kada stvaram za nas, ja stvaram jednostavno – parfem. Rijetko ili gotovo nikada, ne stavljamo oznake za muški ili ženski miris.

Čak ne postoje ni pravila, jer je parfem isključivo stvar našega odabira. Nosite miris koji vam se sviđa!

Svatko od nas bira sam svoj parfem, budući da parfem nema emocija i ne poznaje uspomene, sam za sebe. Za razliku od njega mi se, dok biramo miris koji nam se toga trenutka sviđa, vodimo svojim emocijama ili našim uspomenama iz prošlosti.

U zadnje se doba na tržištu parfema zamjećuje i ponuda unisex mirisa. Jesu li to prvi znaci kojim se želi anulirati podjela, odnosno predrasuda o muškim i ženskim mirisima? Što Vi mislite o tom trendu?

Zagovoram ga od samih početaka. Kao što sam rekao, ne vjerujem u tu M i Ž podjelu. Pravi primjer toga je naša kolekcija Croatian Perfume Collection. Svaki od tih parfema mogu koristiti i žene i muškarci, što ovisi o njihovim trenutnim uspomenama i emocijama.

Naši se afiniteti razvijaju cijeli život, svaki dan je nešto novo, stvaraju se nove emocije i uspomene koje određuju i usmjeravaju naš ukus. Danas si zaljubljen i sviđa ti se upravo taj miris ili si baš danas osjetio miris koji te podsjetio na neku dragu osobu iz tvoga života!

Vrbanec2_labos

Djeluje li isti miris drukčije u različitoj životnoj dobi?

Da, naravno! Zato što se kroz vrijeme mijenja ne samo naše tijelo, već i naš stil života, percepcija stvari kojima smo okruženi. U skladu s ovom istinom logično je da mi od vremena do vremena na drugi način doživljavamo i mirise. Teško je za vjerovati da će Vam se omiljeni parfem u kojemu ste uživali u tinejđerskoj dobi, sviđati na isti način i za 40 godina, što je naprosto, sasvim normalno!

Nije zanemariva niti činjenica da se s vremenom u našem tijelu mijenjaju i razine hormona o kojima također ovisi kako će se naš parfem u određenoj dobi projicirati. Naše se tijelo razvija do otprilike, 23, 24 godine, pa je logično da nam i parfemi ne mirišu na isti način kao u tinejđerskim, nekim srednjim ili poznim godinama.

Kod žena su te promjene izraženije, pogotovo kod trudnica, pa za vrijeme mjesečnice, menopauze…

Kako izabrati pravi parfem?

Osobnoga sam uvjerenja da je svaka osoba koja je našla svoj savršeni parfem, najsretnija osoba na svijetu. Ja nisam te sreće budući da još nisam pronašao svoj, iako sam do danas napravio oko 362 000 uzoraka parfema.

Savršeni je parfem onaj koji ti se toliko sviđa da ga nikada ne poželiš promijeniti i s kojim se isto tako osjećaš savršeno. Onaj kojemu si, kao i životnoj partnerici odlučio biti vjeran sve dok vas smrt ne rastavi.

Može li parfem utjecati na raspoloženje?

Da… ooo… da! Zato što mirisi pobuđuju emocije i uspomene. To smo posebno učili. Parfem biramo, nesvjesno, i on je naš izbor u trenutku kada u nama probudi emocije koje rado nosimo u sjećanju.

No, dokazano je da mirisi, na toj nesvjesnoj razini, u nama ne pobuđuju samo dobre, već i loše uspomene. Parfem koji u nama svojim mirisom probudi takve emocije, sigurno neće biti naš izbor!

Postoje li erotizirajući parfemi?

Ne postoji parfem koji bi na sve ljude imao univerzalno erotizirajuće djelovanje.  Sve je opet, stvar osobne percepije, osjećaja, sjećanja, naših uspomena.

Miris koji osjećamo kao seksi, gotovo je uvijek miris koji nam se snažno urezao u sjećanje zbog emocije i trenutka u kojem je bio prisutan.

I, zato će on, svaki puta kada ga osjetimo, uvijek u nama probuditi uspavani duh.

Postoje li neka univerzalna pravila kako i gdje se parfem treba stavljati?

Ha, Coco Chanel je jednom prigodom, lijepo rekla: “Tamo gdje želiš dobiti poljubac, tamo nanesi parfem”. To je savršeno univerzalna preporuka gdje se parfem treba stavljati.

No, preporuka je da je parfeme najbolje stavljati na: vrat, zapešće, pregib koljena, grudi, zapravo svagdje gdje god poželite. Kosa je recimo, za parfeme jako sexy mjesto.

Od kuda ideja o pokretanju Hrvatske Parfemske Kuće?

Iskreno? Na nagovaranje moga tima da i u Hrvatskoj postoji velika potreba približiti našim ljubiteljima parfema kompletnu parfemsku industriju.

Konačnu sam odluku donio prije otprilike godinu dana, kada sam postao siguran da su i naši ljudi postali svjesni razine kvalitete mainstream brandova i visokih cijena.

Sama vizija i misija Hrvatske Parfemske Kuće ima za zadatak da ponajprije educira naše ljubitelje parfema o tome kako parfemi nastaju, te kako se uopće proizvode.

Moja je najveća želja kreirati posebne mirise, a ne da svi u gradu projiciraju mirise parfema koji su trenutno u trendu! Najradije bih da svatko ima svoj, presonalizirani, jedistveni parfem, stvoren samo za nju/njega.

Možda tu trebam dodati i jednu malu digresiju, da je naša parfemska kuća po dobro znanoj i klasičnoj hrvatskoj priči, prvo nastala vani, a tek onda u Lijepoj našoj.

Jeste li ikada zbog toga pomislili: “Što je meni ovo trebalo!?”

Nikada, niti u jednom trenutku! U životu postoji faza kada više ne radite isključivo za novce, nego za ono što vam je gušt.

Ako pritom još i zarađujete, onda možete, poput mene, reći da živite svoj san. Ja na tjednoj bazi doživljavam trenutke iskonske sreće budući sam sa svakim svojim dijelom života savršeno zadovoljan.

No, moram priznati, da to ne traje dugo, ali samo zato jer uvijek želim dosegnuti više, bolje, veće…

Nakon što smo na tržištu pozicionirali Hrvatsku Parfemsku Kuću, već razvijamo ideje o pokretanju Slovenske Parfemske Kuće, Mađarske Parfemske Kuće…

Jeste li razmišljali o pokretanju škole za parfumere u Hrvatskoj?

Naravno, ali ne da samo razmišljamo, nego je i pokrećemo.

S prvim danom otvorenja Hrvatske Parfemske Kuće počet će i škola za parfumere. Već sada postoji ozbiljan interes od 50-ak kandidata. Prijaviti se može svatko, no budući će u grupi biti maksimalno tri osobe, morat ćemo napraviti temeljitu i žestoku selekciju.

To nije biznis, to je poziv za koji odabrani neće pohađati tečaj nego školu, nakon koje će dobiti i službeni certifikat.

Kao glavni parfumer Hrvatske Parfemske Kuće zasigurno imate saznanja o tome kakve mirise vole Hrvatice i Hrvati i što im je pri kupnji parfema najbitnije?

Hrvatice i Hrvati prate svjetske trendove i sve više se okreću kvaliteti. Raduje me da se i kod nas javlja trend za potražnjon niche parfema kojima su odlike posebna receptura i iznimno kvalitetni sastojci. To znači da se u tu priču uklapamo i mi koji stvaramo isključivo visoko kvalitetne parfeme i mirise.

Što se tiče mirisa koji se kod nas preferiraju, je li zbog neznanja ili zato što nisu upoznati sa svim sastojcima koji se mogu koristiti, naši su ljubitelji parfema još uvijek privrženiji klasičnijim i poznatim mirisima kao što je vanilija, mošus, ruža, jasmin, lavanda, limun, tulipan….

No, lijepa je spoznaja da rado uvažavaju naše savjete i sastojke koji su im do sada bili apsolutna nepoznanica.

A, sada ćemo, na kraju našega razgovora, našim studenticama i studentima otkriti jednu mirisnu tajnu!

Dakle, dragi naši, zadovoljstvo nam je objaviti da je naš Master Parfumer TOMISLAV VRBANEC odlučio kreirati samo za Vas mirisnu x-icu, Vaš ekskluzivni PARFEM!

Tomislave, koji se prvi mirisi, odnosno mirisni sastojci u Vama  bude pri pomisli na parfem koji bi trebao s pokrićem nositi slogan: MIRIŠITE AKADEMSKI !?

Na spomen akademskog mirisa, prvo se u mislima vratim u svoje zagrebačke studentske dane.

Već sam tada vjerovao da mlade osobe trebaju nositi lagane, pomalo otkačene cvjetno-voćne mirise koji će biti personifikacija energije, zanosa, poletnosti, entuzijazma…!

Kreirajući parfem za naše studentice i studente, velika mi je želja stvoriti osebujan miris koji će im na neki način biti od pomoći čak i kod polaganja ispita?

Pitate se kako?

Obećajem da ću dati sve od sebe da stvorim parfem koji će Vam dragi moji, svojim mirisom podizati raspoloženje, djelovati stimulirajuće ili pak, očarati svakoga tko Vam se nađe na putu!

A, kako bi u tome uspio na najbolji način, dopustite mi zamoliti Vas na kraju ovoga razgovora, da ispunite anketu koja će mi biti od pomoći da razriješim neke od dilema vezanih uz moj novi kreativni izazov – osebujan akademski miris namijenjen svim mladim ljubiteljima parfema!

Mirišljava anketa x-ice

Komentari