Ujak Bernard na Kratkim slikama u MM centru

Piše
Kristina Jelić

Apr 16, 2016

U MM centu u četvrtak, 21. travnja, bit će prikazan dokumentarac o Bernardu Marisu, koji je ubijen u siječnju 2015. napadom na Charlie Hebdo.

Dokumentarac Oncle Bernard – A Counter-Lesson in Economics kanadskog redatelja Richarda Brouillettea uzbudljivo je i britko dešifriranje ekonomije kroz Marisovu smjelost i satiričnost. Posebna zanimljivost ovog dokumentarca je što je nije montiran i kroz 79 minuta filma pred gledatelja se povremeno rastvaraju i svi produkcijski i tehnički elementi te problemi koji nastaju prilikom snimanja, posebice filmskom vrpcom.

Bernard Maris bio je sveučilišni profesor, književnik i satiričar čiji je ekonomski um bio izvan svih okvira klasičnog, a akademsku karijeru uspješno je kombinirao s novinarstvom. Bio je jedan od suvlasnika, urednika te kolumnista časopisa Charlie Hebdo. Kolumna koju je pisao pod imenom Ujak Bernard oštrim je, ali i duhovitim stilom bacala novo svjetlo na različite aspekte ekonomije.

Bernard Maris (2)

Nakon lekcija iz ekonomije Bernarda Marisa, s gostom  Mislavom Žitkom (Odsjek za filozofiju, FFZG) nastavit će se razgovarati o značaju ekonomije u svakodnevnom životu te kako je ona je ona postala dominantni interpretacijski okvir za razumijevanja društvenih odnosa.

Film je na rasporedu u četvrtak, 21. travnja u 19:30 u MM centru, u okviru programa Kratke slike. Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na mmcentar.sczg.hr.

Detaljnije na facebooku.

Komentari