Zemlja se u 2020. okretala najbrže u zadnjih 50 godina

Piše
Mateo Galić

Jan 10, 2021

Zemlja se prošle godine okretala oko svoje osi nekoliko milisekundi brže od prosjeka. Kao rezultat toga u 2020. je zabilježeno 28 najbržih dana, što je registrirano prvi put nakon 50 godina.

Međutim, ovi podaci ne bi nas trebali zabrinjavati, jer kretanje Zemlje često varira, s obzirom da na nju utječu promjene atmosferskog pritiska, vjetrovi, oceanske struje i kretanja jezgre.

Ovo povećanje brzine jedva je primjetno, ali može biti nezgodno za one koji se bave ultrapreciznim atomskim satovima koji mjere Koordinirano svjetsko vrijeme (UTC), prema kojem postavljamo svoje satove. Kada rotacija Zemlje odstupi od UTC-a za više od 0.4 sekunde, UTC se tome prilagođava.

Kako bi se uskladilo s astronomskim vremenom do sada se krajem lipnja ili prosinca većinom dodavala tzv. prestupna sekunda. Donedavno je ukupni trend rotacije Zemlje usporavao od početka preciznih satelitskih mjerenja krajem 1960-ih i početkom 1970-ih.

Stručnjaci svakih godinu i pol dana dodaju tzv. prestupnu sekundu od 1972. godine. Zadnja prilagodba izvršena je 2016. godine, kada je za Novu godinu u 23 sata, 59 minuta i 59 sekundi dodana jedna tzv. prestupna sekunda, piše Live Science.

Foto: pixabay

Komentari