7 trikova za poboljšanje vaših čitateljskih sposobnosti

Piše
Lorena Sikavica

Aug 01, 2018

Kada razmišljamo o “trikovima”, većina ima asocijacije na stvari kojima zavaramo sugovornike (ili sebe) kako bi nešto naizgled nemoguće ipak uspjeli uvjeriti da smo sposobni napraviti. 

Ljudi su se oduvijek pokušavali trikovima poslužiti i po pitanju čitanja, bilo putem tečajeva za brzo čitanje, aplikacija ili programa učenja, poput u SAD-u popularnog CliffNotes. Napast za brzim čitanjem je jaka; broj knjiga koje se mogu pročitati je zastrašujuće velik čak i ljudima posvećenim čitanju. Kad bismo mogli čitati brzo i bez ometanja, možda bismo mogli ostaviti istinski trag u svjetskoj književnosti za vrijeme naših kratkih života.

Čitanje, međutim, nije nešto poput hlađenja pića ili otvaranja plastične ambalaže – samo iskustvo ima jednako mnogo za ponuditi kao i krajnji rezultat. Korištenje trikova u čitanju, kako bismo ga ubrzali, za posljedicu ima smanjivanje vrijednosti procesa čitanja. Dodatno, brzo čitanje zapravo ne funkcionira kako njegovi zagovornici tvrde, osobito za složenije tekstove jer za rezultat imam slabljenje razumijevanja onog što čitamo.

No, to ne znači da se ne mogu koristiti relativno jednostavni savjeti i tehnike za poboljšanje našeg čitanja. Oni vam možda neće pomoći da kao vjetar prođete kroz knjige i članke brzinom svjetlosti, ali bi trebalo pomoći da se bolje koncentrirate, bolje razumijete ono što čitate te da u konačnici dobijete više od svake pročitane knjige.

U nastavku donosimo 7 jednostavnih trikova da postanete odlikaš u čitanju.

Nemojte čitati u krevetu

Ok, svi volimo čitati u krevetu. To je udobno, opuštajuće, osjećamo se kao da sanjamo prekrasan san napisan za nas. I onda, dvije minute kasnije, zaspemo, da bi se probudili četiri sata kasnije s zgužvanom knjigom na našem licu, zbunjeni. Ako želite uistinu nešto pročitati, morate to učiniti na ispravan način: u barem donekle okomitom položaju. Sjednite za radni stol ili na svoju loptu za sjedenje. Sjednite (nemojte ležati!) na kauč ili fotelju, može i za kuhinjski stol. Čitajte čistog uma i koncentrirani, na mjestima i u fizičkom položaju koji povezujete s mentalnom aktivnošću, a ne spavanjem.

Čitajte sami

Čitanje nije društvena aktivnost te ju sigurno neće olakšati istovremeno tipkanje po Facebooku ili Twitteru. Odvojite vrijeme za čitanje sami, bez ometanja. Ako je moguće, čitajte u odvojenoj sobi podalje od obitelji ili cimera, gdje nema treštanja TV-a ili razgovora u koji vas mogu uvući. Definitivno isključite svoje uređaje – provjera tekstova, obavijesti na Facebooku, e-mailovi, Twitter objave i Instagram siguran su put za isprekidano i neučinkovito čitanje. Naučeni smo na stalnu povezanost te već nakon par pročitanih stranica izgleda prirodno provjeriti statuse (“Odsutan sam pet minuta, kladim se da je moj tweet već neko dosad proslijedio dalje!”), no ta navika stalne prisutnosti odvlači našu pažnju daleko od stranica knjiga i ometa protok naših misli.

Pročitajte u tiskanom obliku, ako je moguće

Žao nam je, ljubitelji elektronske knjige. Nekoliko istraživanja pokazalo je kako čitanje tiskanog materijala vodi do boljeg razumijevanja pročitanog i duljeg pamćenja u odnosu na čitanje sa zaslona. To znači da kompliciranije materijale ili knjige koje želite pročitati pažljivije trebate čitati na papiru, dok Kindle rezervirajte za štivo kroz koje možete brzo prolaziti ili koje čitate isključivo za užitak.

Podcrtavajte

Knjige su dragocjeni, sveti predmeti. Ništa nije više deprimirajuće od otvaranja kupljene korištene knjige prepune ispisanih bilješki poput, “LOL!” i “ha?”ili “stablo simbolizira život” (ne šalimo se). Međutim, morate napustiti taj pobožni stav, kao što je Tim Parks nedavno pozvao čitatelje na stranicama The New York Review of Books, ako želite postati majstor čitanja. Počnite s jednostavnim stvarima, s podcrtavanjem. Držite kemijsku olovku, ili, ako ste još uvijek gadljivi, običnu olovku, dok čitate. Podcrtavajte lijepe fraze, zbunjujuće rečenice, ili posebno nezaboravne odlomke. Njihovim fizičkim obilježavanjem prisiljavate sebe da se zadržite nad njima, radeći dodatnu mentalnu bilješku pročitanih riječi, a možda i dajete sebi više prilika da razmislite o njihovom značenju. Dodatno, možete otvoriti knjigu godinama kasnije, već spremno označenu sa bilješkama svojih prvih reakcija.

Pišite bilješke

Ne zaustavljajte se na podcrtavanju! Vrijeme je da dodate neki vlastiti “LOL” ili “Ha?” vašim knjigama. Čitanje je, na osnovnoj razini, proces konzumiranja misli i argumenata drugih osoba, ali na smislenijoj razini to je aktivna suradnja između čitatelja i pisca. Shvatiti autorovu poruku u potpunosti – a možda čak i doći do novih zaključaka koje autor nije ni namjeravao podijeliti – ne bi trebali raditi samo pasivnim preuzimanjem riječi, već stalnim razmišljanjem, analiziranjem kako različiti dijelovi teksta se drže zajedno, pozornim ispitivanjem knjige. Pisanjem bilješki, bilo po knjizi, na post-it papiriću ili u posebnoj bilježnici, osiguravate ne samo sudjelovanje u ovom aktivnom razgovoru s knjigom, već i posjedovanje zapisa koji možete kasnije pregledati.

Pročitajte još jednom da vam bude jasnije

Ponovno čitanje neće vam pomoći da prođete kroz knjigu brže, to je istina. U stvari, aplikacija za brzo čitanje Spritz ima za cilj pojednostaviti proces čitanja u najvećoj mjeri smanjivanjem instinktivnog ponovnog čitanja što radimo svi, najvjerojatnije kako bi poboljšali razumijevanje pročitanog. Biti spremni žrtvovati brzinu za temeljitost jednostavan je način da se orijentiramo na tekst i osiguramo da nismo preletjeli bilo koji važan detalj.

Pročitajte naglas ili pomicanjem usana

Završit ćemo ovaj pregled trikova s onim koji ima najveću vjerojatnost da vam oslobodi susjedno mjesto u javnom prijevozu. Čini se, najblaže rečeno, nepopravljivo štreberski čitati naglas za sebe samog, umjesto u učionici prepunoj školske djece ili vašoj boležljivoj staroj teti. Ipak, čitanje naglas zaslužuje vašu pažnju; to je jednostavno, a vjerojatno i korisno. Nedavno istraživanje sugerira kako čitanje naglas ili makar pomicanje usana povećava fokusiranje i koncentraciju, pretpostavlja se zato što fizička angažiranost na tekstu sprečava da preletite kroz tekst ili da vam misli odlutaju. Stoga ako želite poboljšati pamćenje onoga što čitate, možda je najbolje da pomičete usne ili glasno pročitate važnije odlomke. Drugo istraživanje pokazalo je kako pomicanje usana ili izgovaranje određenih riječi naglas poboljšava zadržavanje tih riječi u pamćenju u usporedbi s drugima koje čitate u tišini. Budući da do ovog efekta vjerojatno dolazi zato što riječi koje oblikujemo usnama ili izgovorimo naglas nam se čine posebnim i pamtljivim u odnosu na one koje čitamo bez glasa, najbolje bi bilo rezervirati ovu tehniku samo za odabrane odlomke.

Izvor: wish.hr

Komentari