Kako napisati savršen životopis

Piše
x-ica tim

Jun 10, 2019

Napisati savršen životopis možda se čini kao težak zadatak, ali to je nešto što se lako može naučiti. Nauči kako od „neznalice“ postati pravi stručnjak u pisanju životopisa. To će povećati tvoje šanse u dobivanju željenog posla.

Životopis ili curriculum vitae (CV) je kratak dokument koji sadrži popis tvojih profesionalnih vještina, znanja i iskustava. Svrha životopisa je pokazati da si upravo ti savršen kandidat za obavljanje posla za koji se natječeš.

1. Pripremi se prije pisanja

Prije početka pisanja životopisa, važno je dobro se pripremiti. Dobro razmisli što želiš istaknuti kad opisuješ sebe. U samo nekoliko redaka moraš se predstaviti u najboljem svjetlu, a to je nemoguće bez dobre pripreme. Nemoj pisati nepotrebne informacije, usredotoči se na vještine kojima se razlikuješ od ostalih kandidata. Potencijalni poslodavci najviše cijene one kandidate koji se po nečemu ističu.

2. Pročitaj primjere životopisa drugih studenata

Danas na internetu možeš naći milijun besplatnih primjera životopisa. Pogledaj na koji su način ostali studenti napisali životopis i po njima pokušaj formulirati svoj. Nikako nemoj uzimati njihove podatke, usredotoči se na formu i izgled životopisa. Nemojte pretjerivati, životopis mora biti sažet i stati na jednu ili maksimalno dvije stranice.

3. Prilagodi životopis poslu za koji se javljaš

Svaki oglas za posao zahtijeva različite vještine i znanja. Pokušaj prilagoditi svoj životopis poslu na koji se prijavljuješ. Istraži osnovne podatke o tvrtki, načinu njihovog rada i profilu zaposlenika koji traže.

4. Navedi zašto si baš ti idealan kandidat za posao

Svaki poslodavac od potencijalnog zaposlenika očekuje određene osobine. Istakni svoje vještine po kojima se razlikuješ od ostalih – ako si timski radnik, imaš iskustva u samoupravljanju ili naprednih informatičkih vještina, to i napiši.

woman-on-laptop

5. Piši obrnuto kronološkim redoslijedom

To je ujedno najčešći oblik životopisa. Napiši svoje iskustvo u obrnuto kronološkom redoslijedu, neka najnoviji podaci budu na vrhu.

6. Nikada ne laži u životopisu

Najveća pogreška koju možeš napraviti je laganje o vlastitim vještinama. Poslodavci nisu naivni i brzo će te uhvatiti u laži. To će ti uzrokovati neugodu i velike probleme. Budi iskren jer ako poslodavac otkrije da si naveo pogrešne podatke, mogao bi izgubiti njegovo povjerenje, ali i posao.

7. Navedi sve relevantne informacije

Svaki dobar životopis treba sadržavati osnovne informacije, pojedinosti o kontaktu (e-mail adresa, broj mobitela), obrazovanje, vještine i dosadašnje radno iskustvo.

8. Pazi na gramatiku i pravopis

Poslodavci veliku pažnju posvećuju točnosti napisanog životopisa. Pobrini se da nemaš gramatičkih ili pravopisnih pogrešaka. Ako je potrebno, na samom završetku pisanja koristi alate za provjeru gramatike. Pripazi i na stil – životopis mora biti sažet i razumljiv.

Foto: Pete O’Shea, Flickr

Komentari