Šangaj – najbolji kineski grad za život

Piše
Lorena Sikavica

Aug 22, 2018

Sasvim drugačiji od glavnog grada Pekinga koji odiše bogatom tradicijom, Šangaj je grad svjetla, modernih staklenih građevina i intenzivne vreve koja traje 24 sata.

Potekao od ribarskog naselja, danas je Šangaj najveći kineski grad s oko 20 milijuna stanovnika, koji je najintenzivniji razvoj doživio nakon 1990. godine, odnosno ekonomske reforme. Grad je to najbrže rastuće ekonomije u Kini te najveće kinesko trgovačko i financijsko središte.

Slobodno možemo reći da Šangaj već duže vrijeme nosi imidž najpopularnijeg grada u Kini. Dijelom je to i stoga što je on specifičan miks istoka i zapada, kako s arhitektonske strane koju karakteriziraju brojne oprečnosti. Grad Šangaj vrvi art deco zgradama, monumentalnim neboderima, ali i tradicionalnim kineskim kućama.

Znamenitosti Šangaja

Bund

Najpoznatiji dio grada je Bund, šetnica na zapadnoj strani rijeke Huang Pu. Šetnica je mjesto okupljanja i poprilično napućeno mjesto na koje rado dolaze i turisti i lokalno stanovništvo. U tom se dijelu možda najviše ogleda povijest, odnosno utjecaji zapadnih zemalja, prije svega Francuske, Rusije, SAD-a…, jer su se tu, u njegove 24 povijesne zgrade izgrađene različitim stilovima, ranije nalazile banke i trgovačke kuće iz tih zemalja. Najpoznatije zgrade su Carinska kuća s poznatim Big Ching zvonom, Hotel mira (remek djelo art decoa), te Kineska banka.
Iako Bund karakterizira gužva zbog velikog broja posjetitelja, on i arhitekturom i “mjerom” odskače od dijela od kojeg ga dijeli rijeka, odnosno od Pudonga.

Å angaj

Pudong

Pudong je poslovna četvrt na istočnoj obali s gigantskim modernim neboderima i poslovnim zgradama do kojega se sa zapadne obale odnosno Bunda, može doći metroom, trajektom ili, što je najatraktivniji način, kroz Bund Sightseeing Tunell koji upotpunjuje doživljaj različitim svjetlosnim i zvučnim efektima. Poslovni neboderi u tom su dijelu grada intenzivnije počeli nicati nakon 1990. godine, a taj se rast i dalje nastavlja strelovitom brzinom.

Tu se nalazi donedavno najveća zgrada u Kini, Shangai World Financial Centre, visoka gotovo 500 metara, u kojoj se uglavnom nalaze poslovni prostori, hotel te nekoliko restorana. Ako poželite doživjeti Shangai iz ptičje perspektive, popnite se na njegov 100. kat na kojem je opservatorij sa staklenim podom. Nedavno izgrađen Shangai Tower preoteo je Shangai World Financial Centru vodeću ulogu u visini. Danas je to službeno najviša zgrada u Kini, visoka 632 metra, a karakterizira je specifična arhitektura za koju je zaslužna američka arhitektonska tvrtka Gensler. No ta zgrada, iako je bilo planirano za početak ove godine, još nije otvorena za javnost. Ako se nađete u njenoj blizini, već i pogled s podnožja uvis izazvat će Vam vrtoglavicu…

Å angaj

U šetnji kroz Pudong svakom turistu za oko zapinje i Oriental Pearl Tower, televizijski toranj visok 468 metara koji je također popunjen i poslovnim prostorima, hotelom, restoranima, a ima, kao uostalom gotovo svaka monumentalna šangajska građevina, opservatorij za uživanje u pogledu na gradsko prostranstvo.

Muzeji

U Muzeju Shangai nalazi se više od 120 000 komada povijesnog blaga te on predstavlja važnije kulturno gradsko središte. Na četiri kata podijeljena kronološki i stilski, možete dobiti uvid u vrijedne povijesne predmete poput brončanih figura, keramike, novčića, kaligrafija…

No najmoderniji šangajski muzej nalazi se u tornju Biser Orijenta u Pudongu, u kojem pomoću najsofisticiranije interaktivne tehnologije možete doživjeti dašak prošlosti unazad 6000 godina, ali i pogledati suvremene izloške kao što su primjerice kipovi slični sfingama koji su nekada čuvali zgrade Banke Hong Konga i Šangaja. Cijena ulaznice za muzej prilično je visoka jer se ustvari plaća ulaznica za ulaz u cijeli Toranj.

Yuyuan vrtovi i tržnica

Još jedna turistička atrakcija, smještena u povijesnog gradskoj jezgri, su Yuyuan vrtovi i tržnica koja je ustvari skup živopisnih trgovina, restorančića i zalogajnica. Yuyuan vrtovi ili samo Yu vrtovi neopisivo su dojmljivi, posebice zato što svojom mirnoćom odudaraju od bučnog i kaotičnog grada. Vrtove krase brojni tuneli i pećine, kameni brod namijenjen zabavi, bazeni, tradicionalni kineski paviljoni, fascinantno cvijeće i drveće. Najpoznatiji dio vrtova je stijena od žada visoka tri metra, a ima 72 rupe te ako pored nje zapalite mirisni štapić, dim će početi izlaziti kroz sve rupe.
Kamo u šoping?

Šangaj vrvi trgovačkim centrima u kojima su smještene trgovine svjetskih brendova. No najpoznatija je svakako ulica Nan Jing Lu, koja je ujedno i središte modnih događanja, a posebnu draž joj daju brojne tradicionalne trgovine. U njoj su smještene i velike robne kuće i ekskluzivne trgovine. Još ekskluzivnija ponuda dostupna je u ulici Huai Hai.

Ludi noćni život

Grad koji nikada ne spava u posebnom se svjetlu, i metaforički i doslovno, prikazuje noću. Doista možete birati – u Bundu se nalaze brojni barovi i noćni klubovi, a za preporuku je pomalo boemski YY s velikim izborom piva i koktela.
No najpoznatiji je vjerojatno Bar Rouge koji privlači i turiste i lokalne mlade ljude željne dobrog provoda. Omiljena zabava Kinezima su i karaoke.

Gastronomski raj

Izbor restorana u Šangaju doista je impresivan. Jedan od najpoznatijih i najprestižnijih je Mr.&Mrs Bund koji uz brojne specijalitete, nudi i izniman pogled na Pudong. Specifičnost tog restorana je spoj francuske i kineske kuhinje. Ako pak želite isprobati isključivo lokalne specijalitete, krenite u gastronomsku šetnju niz ulicu Sipailou Lu, blizu Yu vrtova, koja nudi uvid i iskustvo lokalnih gastronomskih običaja po povoljnoj cijeni. Vrlo je zanimljivo vidjeti kako ulični prodavači na licu mjesta pripremaju najrazličitiju hranu, temeljenu na tradicionalnoj šangajskoj kuhinji koja se bazira na soja sosu, šećeru i ulju, a vrlo su raširena i “pijana” jela – meso ili riba marinirani u lokalnom vinu. No ako ste osjetljivi, zažmirite na jedno oko jer, unatoč senzacionalnom okusu, higijenski bi Vas uvjeti mogli odbiti od degustacije.

Spa i wellness

Ipak ste u Kini, priuštite si pravu kinesku tradicionalnu masažu u jednom od brojnih spa i wellness centara. Skin City 5.5. preporodit će Vašu kožu. Green Massage elegantnog ali “svemirskog interijera i smirujuće atmosfere nudi brojne tradicionalne metode masaže i različite terapeutske usluge. Jedna od najpoznatijih tehnika tradicionalne kineske medicine je Tui na kineska masaža koja u prijevodu znači “ispravljanje kostiju ručnim guranjem i potiskivanjem”, a sastoji se od specifičnih pokreta mišićno-koštanih manipulacija, masaže i akupresure.

Šangajski šarm, monumentalnost i zapadnjački duh koji se sofisticirano kroz njega provlači turistička je meka koja i dalje raste i u visinu i u širinu te impresionirasvojom neprekinutom dinamikom.

Izvor: wish.hr

Komentari