Tamne mrlje na licu – ima li razloga za paniku?

Piše
Kristina Jelić

Mar 27, 2015

Tamne mrlje ili hiperpigmentacije nakupine su pigmenta u koži, točnije melanina. Iz zdravstvene perspektive, hiperpigmentacije su najčešće bezopasne. Podjednako su izloženi i muškarci i žene. Manifestiraju se kao tamna područja u odnosu na okolnu kožu i mogu biti genetski uvjetovane.

Ovaj problem može se značajno ublažiti kozmetičkim tretmanima, primjerice mikrodermoabrazijom, ali i svakodnevnom njegom kože, koja uključuje visoki zaštitni faktor na licu i nošenje kapa s obzirom na to da sunce dodatno pogoršava ovaj estetski problem.

Postoje različite vrste hiperpigmentacije, a najčešće nailazimo na melazme, postinflamatorne hiperpigmentacije i sunčane pjege. Melazme su vrste hiperpigmentacija i promjena na koži u obliku smeđih mrlja na obje strane lica, najčešće u području t-zone i iznad gornje usnice. Stanje kod melazme se pogoršava pri izlaganju suncu i umjetnim izvorima UV zračenja, dok je ljetno sunce posebno pogodno za nastanak tamnih mrlja ove vrste.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) je vrsta hiperpigmentacije koja se obično javlja nakon ozljeda ili oštećenja kože, nakon liječenja akni ili kao posljedica neadekvatne uporabe kozmetičkih proizvoda ili preagresivnih kozmetičkih tretmana. Posljednju vrstu pjega čine tzv. sunčeve pjege koje nastaju kao posljedica pretjeranog izlaganja suncu. Određene vrste pjega mogu biti i nasljedne.

Ako primijetite tamne mrlje na licu ili nekom drugom dijelu tijela, posjetite svog dermatologa ili kozmetički salon kako biste se bolje informirali o mogućim načinima liječenja, ali i o prevenciji hiperpigmentacije.

Foto: DLB, Flicker

Komentari