Što napraviti nakon diplome?

Piše
Iva Bucić

Aug 26, 2016

Kada konačno završi zadnji dan u studentskim klupama, na raspolaganju imate nekoliko opcija. Nakon diplome traženje posla možete odgoditi na neko vrijeme te poraditi na sebi i svojem životopisu.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje

Što god odlučili, prva stvar koju svakako trebate napraviti jest prijaviti se na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Za to imate rok od 30 dana od posljednjeg položenog ispita, i najbolje je da dopunsko osiguranje ugovorite u tom roku jer ćete u suprotnom na aktivaciju trebati čekati 15 dana od produljenja. Sve detalje pročitajte na webu HZZO-a.

Što se tiče burze, ulazak u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) nije obavezan. No, ako se ipak odlučite za to, za registraciju će vam trebati originalna ili ovjerena kopija diplome i osobna iskaznica, a ako se prijavljujete izvan mjesta prebivališta – onda vam je potrebna i potvrda o boravištu. Važno je da kod sebe imate dokument na kojem piše OIB, a ako nemate novu osobnu ili zdravstvenu iskaznicu, potvrdu s OIB-om možete podići u Poreznoj upravi.

Produžetak studentskih prava

No ako ste svjesni da vam predstoji duži boravak na burzi, možda je najbolje da nakon zadnjeg položenog ispita produžite studentska prava na dodatna tri mjeseca. Tako možete obavljati posao preko student servisa, a imate pravo i na ostale studentske pogodnosti. Da bi to učinili trebate se s potvrdom da ste diplomirali uputiti u vaš Studentski centar.

Čak i ako produžite studentska prava, imate pravo istovremeno biti prijavljeni na HZZ-u, jer se u slučaju studentskih ugovora ne plaćaju doprinosi za obvezna mirovinska osiguranja.

Sve što trebate znati o Student servisu

Poradite na sebi

U međuvremenu se možete početi pripremati za pravu potragu za poslom, a u tome vam mogu pomoći besplatne radionice koje organiziraju HZZ  i Centri za informiranje i savjetovanje o karijeri. Natječaje o slobodnim radnim mjestima možete pratiti preko HZZ-ovog portala gdje se možete registrirati i objaviti svoj životopis, a ovdje možete pronaći informacije o slobodnim radnim mjestima u drugim državama EU.

Što nakon diplome: Ostati u Hrvatskoj ili otići u ‘bolji svijet’

Osim traženja posla, na raspolaganju imate još dvije opcije. Prva je da poradite na svom životopisu, kojeg možete podebljati volontiranjem. Sve o volontiranju i volonterskim centrima možete saznati na ovoj adresi . Druga je opcija odlazak na praksu, a u tome vam mogu pomoći brojne studentske udruge poput AIESEC-a.

Zašto otići na praksu preko AIESEC-a?

Komentari