Upoznaj kvart – Peščenica

Piše
x-ica tim

Aug 12, 2018

“U maglovito ožujsko jutro Republika Peščenica izgleda kao Irska. To je zbog toga što je maglovito i ništa se ne vidi.” (Malnar 2004: 33)

Pod toponimom Peščenica (ponegdje i Pešćenica) podrazumijeva se dio Zagreba često nazivan Stara Peščenica, koji omeđuju Zvonimirova, Heinzelova i Branimirova ulica. Današnja je Peščenica (Peščenica-Žitnjak) gradska četvrt smještena na jugoistočnom dijelu grada.

Arhitektura

“Kada se kišni oblaci sjure sa Sljemena prema našoj maloj i dragoj Republici Peščenici, moj narod, zabrinut za namještaj i televizore, jurne u lov na lavore. Razlog je tome što nemarno sklepana zdanja prve, druge, treće, četvrte, pete, šeste, sedme, osme i devete Peščenice imaju krovove poput švicarskog sira.” (Malnar 2004: 127)

Sela na Žitnjaku nastaju prije urbanih peščeničkih naselja. Urbana se naselja u većoj mjeri počinju graditi tek nakon II. svjetskog rata, a na području Peščenice ona uglavnom čine stambene zgrade dovršene sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća te obiteljske prizemnice.

Jedna od arhitekturnih posebnosti s područja Peščenice crkva je Blaženog Augustina Kažotića. Suvremena arhitektura i neobičnost forme crkve smještene na platou, na križanju Ivanićgradske i Vukovarske, privlačna je vanjštinom, ali i unutrašnjošću. Prostrana unutrašnjost crkve koja se blagim nagibom spušta prema središnjem dijelu ispunjena je svjetlošću te prostor čini velikom pozornicom za igru nijansi svjetla i sjena.

DSCN1702

Kultura na Peščenici

Ove je godine Pešča obilježila 60. godišnjicu djelatnosti Centra kulture na Peščenici, poznatog KNAP-a. Osnovan 1955. godine, KNAP je organizirao mnoštvo obrazovnih programa, kreativnih radionica, koncerata i izložbi. Nezaobilazan su dio Centra i kazališne predstave koje se u kazalištu KNAP redovito održavaju od 2005. godine. Centar organizira i različite manifestacije, poput Volim Peščenicu, Dani Pešče i Pešča Campus.

DSCN1692

Knjižnica S. S. Kranjčevića u Zapoljskoj ulici također je nezaobilazan dio kulturnog života na Peščenici. Uz česte promocije književnih djela, knjižnica također sadrži galeriju čija su publika korisnici knjižnice, ali i svakodnevni prolaznici. Naime, Galeriju Prozori čini prozorski niz knjižnice u čijim su se počecima izlagale ilustracije domaćih autora te je galerija ubrzo postala jedina galerija u gradu koja je sustavno pratila domaću ilustraciju.

DSCN1701

Jedna je od posebnosti knjižnice i Romska zbirka koju čine romska literatura i knjige o etnologiji Roma. Kako na području gradske četvrti Peščenica-Žitnjak živi najveći broj Roma na području grada Zagreba, ovaj je ogranak Gradske knjižnice prepoznat kao mjesto koje pripadnicima romske manjine te svima ostalima koji se žele pobliže upoznati s ovom literaturom, uz zbirku knjiga nudi i dva romska časopisa.

Od obrazovnih institucija u naselju se nalaze Grafička škola, Tehnička škola Ruđera Boškovića i Grafički fakultet.

Photo galerija (5 slika)

Republika Peščenica

Republika Peščenica bila je parodijski projekt Željka Malnara, književnika, TV voditelja, autora dokumentarnih filmova i predsjednika spomenute republike. Godine 1992. na OTV televiziji s prikazivanjem kreće Noćna mora, emisija koja zbog svoje originalnosti tijekom godina stječe kultni status. Svojim satiričkim karakterom, reportažama iz Republike Peščenice i živopisnim likovima, Malnar je kritizirao tadašnju političku situaciju i lažne vrijednosti društva.

Ako poželite vidjeti kako izgleda život u Republici Peščenici, možete sjesti na jedan od tramvaja 2, 3 ili 13, ili provjeriti u Noćnoj mori Željka Malnara.

Komentari