Distune Promotion čini Rijeku urbanijim i kulturnijim gradom

Piše
Ana Leko

Mar 14, 2017

Nekoliko entuzijastičnih romantičara već godinama ostvaruje projekte koji Rijeku čine bogatijom koncertima, kulturnim događanjima i dobrom zabavom. Osim toga, Distune Promotion u suradnji s Good Vibrations sutra će obogatiti i zagrebačku glazbenu scenu.

Od ideje do realizacije

Iako priča oko Distune Promotiona svoj uvod ima već 2009., službeni početak djelovanja Udruge Diston dogodio se 2011. godine. Nekoliko prijateljskih razgovora, nagovora, kombinacija i brainstorminga dovelo je do početka, ali i nastavka, organizacije koncerata i zagovaranja glazbe u cjelini.

Iza Udruge Diston/Distune Promotion krije se nekoliko entuzijastičnih romantičara, a Kristina Barišić i Željko Pendić ispričali su nam čime se točno bave i na koji način ostvaruju svoje ideje, zamisli i ciljeve.

Uz Distune, svatko od nas ima još sa strane neke projekte i poslove, ali na neku foru sve funkcionira baš kako želimo, uvodi nas u priču Kristina, a Željko dodaje da su pravno zadovoljili uvjete od najmanje tri člana, ali mreža sudionika i simpatizera je podugačka – od studenata do penzionera 🙂

Distune Promotion je nezavisna booking i promo organizacija iz Rijeke koja svoje djelovanje prvenstveno bazira na glazbenoj kulturi. Žanrovska neograničenost i otvorenost za eksperimentiranje, gdje je osnovni kriterij odabira suvremenost, inovativnost i kvaliteta, rezultiralo je različitim programima koji su postali dio njihova potpisa. Udrugu Diston bili su primorani otvoriti jer su zakonski došli do situacije kada je trebalo dati pravne podatke, ugovore i sve što takav posao nosi sa sobom.

Put od ideje do realizacije Udruge prošao je uz puno sastančenja, iščekivanja, pa i odricanja (ne samo financijskih) uz neizbježna pitanja zašto i zbog čega do trenutaka sreće i ushita i ajmo-sve-ispočetka momenta. Kao na vrtuljku u kojem pršti muzika koju voliš, objašnjava Željko kojega se radnim danima može pronaći u Dallas Music Shopu u Rijeci.

Glavni programi i aktivnosti Udruge Diston

Ekipa iz Udruge Diston prvenstveno želi obogatiti ponudu kulturnog sadržaja na području Rijeke i šire okolice. Organiziraju raznovrsne programe koji uključuju različita područja umjetnosti poput filmske, glazbene, medijske ili kazališne. Žanrovski se ne žele ograničavati i otvoreni su za eksperimentiranje.

Posebnost Distuneovih, naših programa, primarno onih koncertnih, je u tome što spajaju Hrvatske i regionalne autore sa stranima. Ukratko, bavimo se svime što ima veze s glazbom kroz spajanje različitih oblika umjetnosti, opisuje Kristina koja se, osim poslom u Udruzi, bavi fotografijom i režiranjem glazbenih spotova.

S obzirom da je prvi koncert koji je ova aktivna ekipa organizirala bio odgođen, koncert britanskog dvojca Khuda koji se održao 30. listopada 2010. vodi se kao prvi službeni koncert u organizaciji Distunea. Nakon toga, klupko se samo počelo odmotavati i dovelo do brojnih fenomenalnih programa i koncerata.17016923_1258381027572538_6686250922007751618_o

Među programima Distunea ističe se nekoliko serija koncerata, festivali, filmski projekti, ali i poznati Impulse Festival.

Distune vam predstavlja… serija je koncerata domaćih i inozemnih glazbenika koji su nezaobilazan dio naše priče. Epic Problem je program u koji spadaju periodični festivali alternativne glazbe, dok je Kino Koncert ambiciozni projekt spajanja filmske i glazbene umjetnosti kojeg radimo u suradnji s Art-kinom Croatia.

Iza naziva Sumer Edition krije se serija glazbenih večeri kojom produžujemo uhodanu sezonu programa Distune vam predstavlja… nudeći kvalitetan i raznolik glazbeni program i za vrijeme ljetnih mjeseci kako bi lakše preživjeli vrućine s riječkog asfalta.

Impulse Festival, za one koji još ne znaju, višednevno je festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta. Sva događanja za vrijeme festivala kroz različite medije i aktivnosti (koncerti, filmovi, likovna umjetnost, tribine) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala.

Promišljanje glazbe kroz različite umjetničke forme i medije otvara nove, drugačije poglede na samu glazbu te općenito na koncertnu i klupsku kulturu. U duhu toga je i slogan Music is everywhere koji na jednostavan i međunarodni način ističe i zaokružuje programsku shemu festivala.

Ove godine Impulse otvaramo 27. ožujka izložbom Prijatelji, rockeri, umjetnici – slike i cetrži Jerryja Garcie, Boba Dylana i Patti Smith iz kolekcije Voje Šindolića u Galeriji Kortil, nakon koje se selimo u Pogon kulture na koncert legendarnih Swansa. Cijeli program festivala možete pročitati na facebook stranici Impulse Festivala, detaljno nas je u Distuneov program uvela Kristina koja uz sve obaveze završava i svoj prvi igrani film.

Osim navedenih programa, kako kaže Željko, malo slobodnog vremena koje im ostane provode u bukiranju prijateljskih bendova kao što su Moskva, The Black Room, My Buddy Moose i Asheraah.

Cijelog ovog uspjeha već godinama ne bi bilo da nema vjerne publike koja ih iz godine u godinu prati u sve većem broju.

Publika je tu, nekad u većem broju nekad u manjem. A kako se bavimo nečim što i nije baš mainstream onda su i njene fluktuacije veće, no na kraju krajeva važno nam je da publika bude zadovoljna s programom kojeg ponudimo, što nam se čini da je čest slučaj, pohvalio se Željko.

Osobni moment

U svakom poslu ima dobrih i manje dobrih trenutaka, ali sigurno je da svatko tko voli svoj posao ima nekakve emocije prema njemu. Tako je Kristini Impulse Festival nekako prirastao srcu jer je ekipa s kojom rade odlična, atmosfera je uvijek na vrhuncu, a samim time je sve lakše riješiti kada i ako nešto zapne. Naravno, i među glazbenicima s kojima su surađivali ima miljenike.

Od izvođača s kojima smo radili definitivno je Sonic Youth na prvom mjestu jer su oni moja srednjoškolska ljubav, uz mnoštvo drugih bendova ofkors 🙂 Također, nastup Lee Ranalda na prošlogodišnjem Impulse Festivalu mi je ostao u lijepom sjećanju. Još mi je i potpisao trostruki LP Daydream Nation. Di ćeš bolje 🙂

Lee Ranaldo, Impulse festival 2016.

Lee Ranaldo, Impulse festival 2016.

Za Željka svaki program i događanje ima svoju draž i posebnost u pripremi ili realizaciji.

Svakako je Distune vam predstavlja… okosnica svega jer se bazira na redovnoj klupskoj sezonskoj ponudi dok Impulse Festival polako, ali sigurno, zauzima prepoznatiljivo mjesto kad je riječ o festivalima općenito.

Uvijek mi je super kada vidim poznata lica i prijatelje na pozornici, odmah mi je koncert bolji.

Organizacija i suradnje

Kao i u svakom poslu tako i pri organizaciji raznih događanja potrebna je dobra organizacija svih sudionika, kao i dobra podjela posla.

Organizacija traži preciznost, konkretne akcije i puno komunikacije sa svima koji su u bilo kojem obliku dio glazbene scene. Nije uvijek glatko, ali strpljenje i trud urode plodom, pa se nakon nekog vremena nove prilike redaju same od sebe, nižu se nova prijateljstva i kontakti što cijeli taj proces čine lakšim. Ima neke romantike u tome, bez daljnjeg, kaže Kristina.

Uz strpljivost, međusobno razumijevanje, puno dobre volje i potragu za najboljim rješenjem važna je i dobra podjela posla te složnost.

Veseli me što se odluke donose zajedno i što nas tjera taj zajednički drill prema muzici koja nije uvjetovana osobnim žanrovskim preferencijama. Drugim riječima – svi smo u tome, ako negdje zapne uskoči se. Srećom, imamo najbolju knjigovotkinju koja pazi na taj pravni element, veselo zaključuje Željko.

Uspjeh Udruge Diston ne bi bio toliki da nema fenomenalnih suradnji sa skoro svim organizatorima i klubovima diljem Hrvatske. Tu su Žedno Uho, Klub Močvara, PDV Ritam, Tvornica Kultura, INmusic od domaćih suradnika, a među stranima se ističu Buba Booking, Kino Šiška i Moonlee records.

Naravno, toga ima još puno, ali sada je najvažnije spomenuti odličnu suradnju s programom Good Vibrations koja će svjetlo reflektora ugledati sutra u Vintage Industrial Baru.

Yes! Srijeda je rezervirana za dobar tulum u Vintageu. To se ne propušta! Moskva i The Black Room, dva odlična rokenrol benda iz Rijeke, protrest će vas svojim masnim rifovima, toliko da će vam postati jako vruće oko srca, a i šire 🙂

Kad s nekim dobro surađujete sve se lako dogovori, baš kao i ovo izdanje Good Vibrationsa u Vintageu, kaže Kristina, a Željko se nadovezao: – Na zajedničku inicijativu željeli smo razmijeniti bendove i povezati Rijeku i Zagreb. Dečki rade dobar posao, vrlo brzo smo našli zajednički jezik i eto suradnje.

Ovo veselo društvo uzbuđeno je kad god priprema neki program jer ih zanima kako će sve to na kraju ispasti. Kod njih nikada ne fali iznenađenja, uvijek je u igri ponuda i potražnja bendova i programa, a sve je stvar, ističu, dobre komunikacije i jasne vizije u izvedbi.

Sigurni smo da će relacija Distune – Good Vibrations potvrditi ovo sve gore napisano.

Ova zagrebačko-riječka suradnja sutra će u Vintage dovesti čak četiri odlična benda – Moskva i The Black Room iz Rijeke, Jam Ritual iz Varaždina i Phaneron iz Zagreba.

Publika može očekivati samo najbolje! Hehe 🙂 Bez sumnje, sve radimo punim srcem i s puno volje, a kad je tako onda nema greške, jel’ da? U srijedu Moskva predstavlja svoj treći album Elektrik instinkt koji je upravo izašao, friško ispod peke, a The Black Room najavljuju svoj novi materijal. Sami dečki i jedna cura na dva benda, koja će ih sprašiti čim uzme mikrofon u ruke, kladim se! Haha… veselo ovu priču zaključuje Kristina!

Iznenađenja ostavljamo u tajnosti, a kao i svaki Good Vibrations publika može očekivati vrhunski provod!, potvrdio je Željko.

Ako i vi želite biti prisutni sutra na spoju Distune Promotiona i Good Vibrationsa još uvijek stignete poslati e-mail sa svojim imenom i prezimenom na info@x-ica.com i osvojiti upad. Inače, karte po pretprodajnoj cijeni od 25 kuna možete kupiti u Dirty Old Shopu i Kavezu/Vintageu, a na dan koncerta za kartu treba izdvojiti 35 kuna.

Moskva, Jam Ritual, Phaneron i The Black Room na Good Vibrationsu

Komentari