Aplikacija UNISpoT – gužve u menzama i jelovnik

Piše
Petra Haleš

Nov 10, 2017

Jedinstvena aplikacija u Hrvatskoj UNISpoT predstavljena je u četvrtak, 9. studenog, u multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Aplikacija je nastala u suradnji Studentskog centra Split, Sveučilišta u Splitu i Studentskog zbora i studentske udruge Virtualni svijet. Idejni začetnik je Ivan Žižić, djelatnik Studentskog centra, a razvojni tim čine studenti Matej Rajčić, Mateo Marušić i Ante Banovac s FESB-a i Bartul Kovačić, učenik III. gimnazije u Splitu, uz tehničku podršku tvrtke ExtensionEngine.

Rektor Sveučilišta u Splitu je kazao kako je cilj da sve informacije i svi sadržaji, odnosno svi oblici aktivizma, koje nudi Sveučilište u Splitu budu studentima dostupne na dlanu.

– Ova ideja je hvalevrijedna i jedinstvena te predstavlja platformu na koju će se dalje nadograđivati sadržaji. Upravo ovakvi projekti, napravljeni po projektnom modelu, ostavljaju trajne vrijednosti na našem Sveučilištu.  Na ovaj način studenti se uče i pisanju projekata, što je važno za eventualne buduće znanstvene i europske projekte, odnosno odgovornost da se u roku ispuni zadaća koja rezultira trajnom vrijednošću  – istaknuo je rektor Anđelinović.

Izradu ove aplikacije pozdravio je i Josip Podrug, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, kazavši kako Zbor, zajedno sa Sveučilištem i Studenskim centrom, kontinuirano radi na poboljšanju studentskog standarda. Idejni začetnik UNISpoT-a Ivan Žižić kazao je kako je još kao student vidio potrebu izrade ovakve aplikacije.

– Od same ideje do konačnog proizvoda prošlo je godinu dana, a sam projekt je bio podijeljen u dvije faze. U prvoj fazi je izrađen sustav za prikaz studentskih poslova, potom sustav za prikaz jelovnika u studentskim restoranima, koji je nadograđen prikazom stanja reda pri čemu nam je pomogla tvrtka ExtensionEngine. Ovo je jako važno studentima, jer u kratkim pauzama mogu vidjeti što je na jelovniku i gdje je najmanja gužva – kazao je I. Žižić, rekavši da su se u drugoj fazi uključili studenti i počela je sama izrada aplikacije.

UNISpoT i sve što nudi predstavio je student Mateo Marušić: pretraživanjem aplikacije mogu se pronaći najnovije novosti vezane za Sveučilište u Splitu, dnevni jelovnici svih menzi, stanje reda u menzama putem kamere uživo, stanje X-ice te aktualna ponuda studentskih poslova. Uz sve navedene opcije, studenti mogu uputiti i bilo kakvu primjedbu ili pohvalu vezano za Sveučilište u Splitu. Naime, postavljena je funkcija Sandučić povjerenja, koji služi za anonimno slanje tekstualne i/ili slikovne poruke službama Studentskog centra.

U drugoj fazi nadogradnje aplikacije studenti će moći rezervirati termine u sveučilišnom Centru za savjetovanje, pretraživati Forum stipendija te pratiti stanje sa svojim studentskim ugovorima.

Učenik 4. razreda popularnog MIOC-a Bartul Kovačić je kazao kako je sam projekt bio jako zahtjevan, bilo je teških dijelova, no uz dobru suradnju i međusobnu podršku svih članova tima sve je izrađeno na kvalitetan način i u roku. Sa studentima se upoznao kroz Udrugu mladih programera DUMP, a kao mogućnost nastavka svog obrazovanja vidi i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Izvor: unist.hr

Komentari