Bili smo na izložbi modela od Lego kockica

Piše
Petra Haleš

Aug 04, 2018

Danas je u šestom paviljonu zagrebačkog velesajma otvorena najveća izložba modela od Lego kockica. 

Interaktivna putujuća izložba, koja je svoj put započela prije pet godina u Poljskoj, stigla je u Hrvatsku. Na preko 2500 kvadratnih metara izložene su figure Batmana, Titanika, Dartha Vadera i mnoge druge. Izložba je otvorena do 30. rujna.

Poljak Rafal Szymanski već pet godina putuje svijetom i isključivo se bavi Lego kockicama. Izložbu je do sada postavio 37 puta. Kroz njegove ruke do sada je prošlo 15 milijuna Lego kockica, a nevjerojatan je podatak da zapošljava 150 ljudi. Europom putuje s desetak kamiona punih drvenih kutija u kojima se nalaze njegovi modeli.

Napokon je izložba došla u Hrvatsku. Izložba je postavljena u šestom paviljonu zagrebačkog velesajma na preko 2500 četvornih metara i trajati će do kraja rujna.

Izložba je nazvana “Invazija giganata”. Giganti, odnosno modeli izrađeni su u mjerilu 1:1.

Naša ekipa posjetila je izložbu i evo što smo vidjeli.

Na preko 2500 četvornih metara nalaze se figure podijeljene u 12 tematskih područja. Teško je odrediti što nas je najviše impresioniralo, ali ipak su nas najviše oduševile figure tenisačice Martine Navratilove, Dartha Vadera, Batmobila od 900 tisuća kockica i Titanika koji je izrađen od pola milijuna kockica u mjerilu 1:25.

Pa krenimo redom…..

Već samim ulaskom u predvorje šestog paviljona dočekalo nas je ljubazno osoblje i prigodno uređen prostor.

Photo galerija (4 slika)

Odmah nakon ulaska ušli smo u posebnu Star Wars zonu. Star Wars fanovi će tamo pronaći više od 100 modela povezanih s najpoznatijom svjetskom sagom. Star Wars District je bogata zbirka autorskih eksponata koji prikazuju najpoznatije svemirske brodove, scene, likove, oružje, baze i bitke iz ove kultne serije.

Photo galerija (35 slika)

I onda nešto što nas je najviše oduševilo – Batmobile od sedam metara u mjerilu 1:1 napravljen od 900 tisuća kockica. Naravno pored njega je i njegov vlasnik – Batman.

Photo galerija (10 slika)

Nakon toga “dočekao” nas je Titanik. Replika poznatog broda duga je 11 metara i visoka 3 metra. Napravljen je u mjerilu 1:25 od pola milijuna kockica, a najinteresantnija stvar je što možete zaviriti i u unutrašnjost ovog broda. Sve je toliko vjerno napravljeno kao da će svaki čas isploviti, a sve pod budnim okom kapetana i njegovog pomoćnika.

Photo galerija (18 slika)

Izložba predstavlja i figure iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti, pa se tu našao i poznati njemački skladatelj i orguljaš baroknog razdoblja Johanna Sebastiana Bacha, izgrađen u prirodnoj veličini. Također, tu je svoje mjesto našao i najviši čovjeka u povijesti, Robert Wadlow, visok 272 centimetra, Spiderman, Martina Navrátilová i drugi koje ćete vjerojatno sami prepoznati.

Photo galerija (10 slika)

Najviše datalja uočili smo u modelima raznih građevinskih objekata. Od ulica i nebodera, do dvoraca i mostova.

Photo galerija (38 slika)

Ljubitelji automobila, kamiona zrakoplova i raznih građevinskih strojeva također imaju što vidjeti. Buba je ipak posebna.

Photo galerija (35 slika)

Za ljubitelje anatomije također ima ponešto. Fascinantni modeli koji prikazuju strukturu unutrašnjosti ljudskog tijela, omogućuju najmlađima informacije o funkcioniranju tijela, a starijim osobama provjeru znanja o ljudskoj anatomiji i fiziologiji. Možete vidjeti preciznu izgradnju osnovnih ljudskih organa, poput mozga i srca, kao i dišnih, probavnih i koštanih sustava.

Photo galerija (6 slika)

Ako ste mislili da nema brodova, varate se.

Photo galerija (15 slika)

Izložba modela od LEGO kockica pruža djeci i odraslim mogućnost neobične zabave. Na posebno odvojenom području od 400 m2 Fun parka nalazi se Duplo zona, stolovi za igru s LEGO kockama, prostor za stvaranje modela od ogromnih kockica i mnoge druge atrakcije. U Zagrebu možete “crtati” i “pisati” s kockama, a vozila koje će izgraditi djeca mogu skliznuti s rampe ili skočiti na posebne skakaonice. I mi smo se malo poigrali 🙂

Photo galerija (6 slika)

Ima tu za svakoga ponešto….

Photo galerija (30 slika)

I na kraju, ako poželite kupiti nešto od modela Lego kockica, na izlazu je dućan vrlo bogato opremljen, uz vrlo pristupačne cijene.

Photo galerija (9 slika)

Izložba ‘Invazija giganata’ bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 10 do 21 sat. Cijene ulaznica u ljetnom terminu do 31. kolovoza su 30 kuna od 10 do 15 sati i 35 kuna od 15 do 21 sat. Vikendom se od 10 do 21 sat ulazak plaća 35 kuna. Više detalja na službenoj stranici.

Foto: x-ica

Komentari