Dečki, sretan vam Dan muškaraca

Piše
Petra Haleš

Nov 19, 2020

Gotovo svi znamo kad je Dan žena i o tome se uvijek naveliko piše, priča, slavi i čestita. Ali što s muškarcima? Znaju li uopće kad je njihov Dan?

U gotovo cijelome se svijetu 19. studenog slavi Dan muškaraca. Taj je dan prvi put obilježen 1999. godine, a sve s ciljem da se i pripadnike jačeg spola osvijesti o potrebi brige za zdravlje. No, osim zdravstvenih razloga cilj Dana muškaraca je i poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uzora. Naravno, Dan muškaraca je prilika da se obrati pozornost na diskriminacije prema muškarcima i cijene njihovi doprinosi zajednici, obitelji, braku i brizi za njihove žene i djecu.

No dosta službenosti. Postoje mnogi razlozi zašto se treba oblježiti i slaviti Dan muškaraca i zašto je dobro biti muškarac. Navest ćemo ih nekoliko, ali uzmite u obzir da je ovo napisano iz ženske perspektive, pa ako imate što dodati ili oduzeti – samo dajte! 🙂

1. I kad odrastu imaju igračke

Kad su klinci, dečki se igraju s autićima, na playstationu i slično. Kad odrastu autići se pretvore u prave automobile, no i dalje su im omiljena igračka ili ljubimac. Naravno, i playstation je uobičajen način zabave u odrasloj dobi i nitko ih zbog toga neće smatrati čudnima.

Zanima me samo kako bi neku djevojku ili ženu gledali da se u svojim 20-ima ili 30-ima igra s barbikama. 🙂

Dan muškaraca

2. Šarm dolazi s godinama

Dečki što su stariji, to su šarmantniji. Bore po licu znak su zrelosti, prosijeda kosa znak ozbiljnosti, koja kila više znak je dobrog zdravlja i tako dalje i tako bliže.

Dan muškaraca

3. Nema iritantnih pitanja

Gotovo je nemoguće da će dečki odmah po završetku srednje škole početi slušati pitanja kad ćeš se oženiti, kad ćeš imati dijete. Dečki to sve mogu bilo kad obaviti. 🙂

Dan muškaraca

4. Kozmetika i uljepšavanje

Većina kozmetičkih preparata za muškarce je višestruko jeftinija nego onih za žene. Uz to (barem za većinu muškaraca) nema depilacije, bojanja kose, ugradnje noktiju i ostalih beauty tretmana koji troše novac i vrijeme.

Dan muškaraca

5. Kućanski poslovi

Kućanski poslovi se uvijek nekako dogode sami od sebe. Čarape s poda misteriozno odšetaju do košare za rublje koje se nekim čudom samo opere, objesi, popegla i spremi u ormar. Frižider sam proizvodi namirnice, a štednjak sam kuha ručak.

No, kad ipak dečki obave neki kućanski posao, o tome se pjevaju epovi, pišu hvalospjevi i skladaju himne.

Dan muškaraca

Zanimljivo je i to, da se na ovaj isti dan kada se obilježava Dan muškaraca, obilježava i Dan WC-a.  Ali o tome u nekoj drugoj priči. 🙂

Naslovna fotografija: See-Meng Lee, Flickr

Komentari