Završili Goulash Disko i Seasplash festival

Piše
Lovorka Ibrić

Jul 21, 2015

Afterparty na plaži podno utvrde Punta Christo jučer je zatvorio 13. Seasplash koji je ove godine održan u kombinaciji s Goulash Disko festivalom.

Glazbeni program ovogodišnjeg izdanja održavao se na 7 pozornica, bio je popraćen zanimljivim radionicama poput dub yoge, DJ radionice i Dubtendo pozornice na kojoj su uz glazbu, posjetitelji mogli uživati u retro video igricama.

Mađarski umjetnici koji se bave 2D mappingom,Lumenartist, osvježili su povijesnu utvrdu svojim svjetlosnim zanatom u suradnji s našim Visualia kolektivom. Najveća atrakcija oba festivala bile su djevojke iz Paintbox productions kolektiva koje se bave oslikavanjem grudima na festivalima, a sve donacije koje dobiju od posjetitelja i organizatora festivala uplaćuju u fond za borbu protiv raka dojke.

Osim službenih 7 pozornica, bila je i solarna pozornica na svjetioniku iza tvrđave, u režiji kolektiva Muzika Miliona gdje su DJ-evi puštali glazbu putem solarnih panela u kombinaciji s vokalno-instrumentalnim izvedbama od kojih su naistaknutiji bili Khalil iz Kanade, Rea iz zagrebačkog King Shanga, turski bend Zeytin te ratoborni zvukovi djemba zagrebačke Vibrice.

Healing area, odnosno šator s ogromnim naslonjačima, krevetima na napuhavanje i jacuzzijem bio je prostor za odmor svima koje bi svladao umor ili za one koji nisu kampirali na festivalu.

Photo galerija (11 slika)

Od koncerata na glavnoj pozornici Seasplasha izdvojila bih: New York Jazz Ska Ensemble koji je užario atmosferu prvi dan, reggae veterane s Jamajke, Inner Circle, koji su nam u petak na pozornici dočarali pravu rasta vibru, a koju su nadopunili Hornsman Coyote & Soulcraft u subotnjoj špici. Najžešći nastup nedjelje obilježila je Sassja, prva žena FMjama, koja je nastupom podigla pola festivala na noge.

Ostatak line-upa kultnog Seasplasha nije zaostajao za navedenima, no ipak je Goulash Disko ove godine prednjačio kao festival jer je osvježio program i glazbenim izvedbama i popratnim sadržajem. Goulashevci su se potrudili napraviti ponudu za svačije uho; Argentinac Chancha via Circuito oduševio je svojom kombinacijom latino glazbe i elektronike, neumornim Timbolettijem iz Njemačke koji je puštao glazbu kad god je stigao kao i turski bend, Zeytin, s pjevačicom vokala koji neodoljivo podsjeća na legendarnu Janis Joplin.

 Vrućine su bile podnošljivije uz dobru glazbu, no zamjerka je bila nedostatak pitke vode, odnosno kupovina vode na festivalu jer na putu do Štinjana nema zraka sve do 8 sati navečer kada se trgovine zatvaraju. Također, nije bilo fair da se samo neke posjetitelje obavještavalo o informaciji da su karte upola jeftinije nakon 3 sata ujutro, a kada su dolazili upiti o tome, nitko nije reagirao niti objasnio je li to zaista tako. No, pojedinci su se pobrinuli da se festivali produže još jedan dan, odnosno da posjetitelji uživaju i u ponedjeljak u glazbi na plaži pod tvrđavom. Svaka im čast, jer da nema ljudi poput njih, Seasplash i Goulash Disko bili bi još samo jedan običan festival u nizu ljetnih događaja, a kao što možete vidjeti, sadrži i nudi puno više.

Foto: Ivana i Vedran Grgas (Reggae.hr)

Komentari