Kako saznati sve što Google zna o vama

Piše
Vedran Mikulić

Jan 26, 2021

Ad settings otkriva sve što Google misli da zna o vama. Ovdje ćete pronaći informacije o vašoj dobi, spolu, poslu i interesima koje je Google uspio utvrditi dok koristite njegove usluge.

Koristeći Googleove usluge, ne samo pretraživač već i druge alate kao što je Gmail, kompanija prikuplja informacije o korisnicima. Prikupljene informacije Google koristi za personalizaciju oglasa, u nadi da će biti precizniji i profitabilniji. Također, korisnici imaju i mogućnost isključiti praćenje ako to žele, piše Independent.

Trish Kabob korisnica TikToka u odgovoru na post u kojem od drugih korisnika traži da podijele vrlo osjetljive informacije koje samo oni znaju, jer se radi o njihovom poslu, kazala je kako je Google ustvari taj koji uzima osjetljive informacije.

“Radim u digitalnom marketingu i mislim da Google previše zadire u našu privatnost”, pojasnila je.

Klikom na stranicu Google Ad settings otvara se velika lista interesa koja je raspoređena u pojedinačne dijelove. Na vrhu se nalazi opcija za isključivanje personalizacije, ako želite da Google ne prikuplja te podatke.

Mnogi dijelovi osobnih podataka mogu biti nejasni i besmisleni. Međutim, neke kategorije mogle bi biti šokantno točne. Posebno vrijedi obratiti pozornost na specifične demografske podatke, kao što su razina obrazovanja, spol, posao i dob.

Većina velikih internetskih kompanija ima funkcije koje vam omogućavaju da vidite koje podatke su prikupili o vama koje mogu prodati oglašivačima.

Na Facebooku, na primjer, možete otići na stranicu “vaše informacije” i doći do dijela “oglasi i tvrtke”, gdje ćete moći pronaći ne samo ono što Facebook misli da vas zanima već i kompanije koje su koristile vaše podatke ili otpremile vaše kontakt.

Foto: Pixabay

Komentari