Lažne povijesne činjenice

Piše
Mateo Galić

Jul 31, 2018

Svi smo u školi učili povijest. Određene informacije su nam zauvijek ostale u pamćenju, no je li baš sve što su nas učili istina?

Povijest je predmet koji se uglavnom “štrebao”, ali od silnih informacija malo smo toga zapamtili. Ipak, neke činjenice su nam zauvijek ostale u pamćenju. Naravno,  nije moguće precizno utvrditi istinitost svih povijesnih činjenica, ali dokazano je da su određene konstatacije koje su nas učili neistinite.

Donosimo vam nekoliko iskrivljenih povijesnih činjenica:

1. Napoleon Bonaparte

Suprotno onome što smo učili, francuski vojskovođa, državnik i car, poznat po brojnim bitkama te željom za osvajanjem novih teritorija, Napoleon Bonaparte nije bio najniži vladar ikada. Naime, povijest barata činjenicom da je ovaj ratnik bio visok svega 157 cm, ali najnovija istraživanja govore kako je ipak bio znatno viši i to 168 cm.

Napoleon

2. Benjamin Franklin

Američki državnik, filozof, fizičar, ekonomist i pisac, poznat kao izumitelj gromobrana, nije otkrio struju. Struja je već bila poznati fenomen, a on ju je samo dublje proučavao i pokušavao shvatiti kako ona funkcionira.

franklin

3. Vincent van Gogh

Nizozemski slikar, grafičar i crtač, Vincent van Gogh, iza sebe je ostavio 850 slika i više od 900 crteža i akvarela. Svima nam je poznat po tome da je sam sebi odsjekao uho. Međutim, ova priča nije istinita. Van Gogh je izgubio samo dio uha i to u uličnoj tučnjavi.

van gogh

4. Marija Antonija Josipa Ivana Habsburško-Lotarinška

Kraljica Francuske, poznatija kao Marija Antoaneta, odnosno najomraženija kraljica Francuske, u povijesti je ostala zapamćena po svom rasipništvu i skandalima, a svoju vladavinu završila je pod giljotinom. Pripisuje joj se poznata izreka upućena gladnom narodi “ako nemaju kruha neka jedu kolače“, ali to nije njezina izjava, već je to izrekao poznati francuski književnik Jean Jacques Rousseau.

Antoaneta

5. Vikinzi 

Vikinzi, stanovništvo koje je živjelo u ranom srednjem vijeku na današnjim prostorima Skandinavije, poznati su po neustrašivosti i borbenosti te po pljačkaškim pohodima diljem svijeta. Na sam spomen riječi Viking odmah nam se ukazuje slika bradatih, čupavih faca s kacigama na glavi i prepoznatljivim rogovima. Istina je da su imali kacige, ali bez rogova. Rogovi su nastali samo u filmovima i nemaju veze s pravom istinom o ovom “modnom dodatku”.

viking

6. Piramide

Piramide u arhitekturi označavaju poveće građevine oblika geometrijskog tijela piramide. Najpoznatije su one u Egiptu, gdje su se sahranjivali faraoni, a način i tehnologija izrade ovih impozantnih i neobičnih građevina do danas su nepoznanica. Povijest govori kako su na izradi piramida angažirani robovi, koji su u teškim uvjetima radili na ovim građevinama te je u takvim uvjetima smrt graditelja bila svakodnevica. Je li to baš bilo tako? Najnovija istraživanja govore kako su graditelji piramida bili dobro plaćeni za ovaj posao te su imali jako dobre uvjete smještaja i vrhunsku prehranu.

egypt-1002916_1920

7. Vještice iz Salema

Krajem 17. stoljeća, u vrijeme održavanja progona vještica u Salemu i okolini, prevladalo je mišljenje kako nema bijele magije, već da su sve vrste vračanja, djelo Sotane. Iz takve klime, čvrstog uvjerenja kako natprirodno postoji i snage novog vjerovanja kako je natpirodno nužno i zlo, izrodila se klima koja je pogodovala salemskoj histeriji. Nije bilo potrebno puno dokaza da se žena proglasi vješticom i spali na lomači. No jesu li te žene zaista gorjele na lomači? Nisu, uglavnom su kazne bile kamenovanje do smrti ili vješanje.

vjestica

Puno je još primjera u kojima nas povijest krivo uči, točno je i da povijest pišu pobjednici te da se povijesna događanja prilagođavaju potrebama društva ili pojedinca. Naravno da je povijest povezana i s politikom te da je u službi moćnika i raznih javnih i tajnih društava koji na taj način manipuliraju sa svima nama.

Koliko su te činjenice nama bitne u životu, to je drugo pitanje. Međutim, neosporno je da bismo svi željeli znati pravu istinu o svemu. Ne lupajte previše glavom, do tih istina vjerojatno nikada nećemo doći.

Komentari