Mostovi grada Zagreba iz žablje perspektive

Piše
Mateo Galić

Aug 03, 2018

Sunčan i lijep dan odlučili smo iskoristiti za obilazak zagrebačkih mostova na rijeci Savi. Obilazak smo odlučili napraviti na pomalo neobičan način.

Znate li koliko je u Zagrebu mostova? Znate li kako se koji zove? Znate li što se krije ispod njih? Nećete vjerovati čega smo sve nagledali. Od “umjetničkih djela” do ružnih scena izazvanih ljudskim nemarom naših sugrađana. Ovom prilikom nećemo o ružnim stvarima, samo ćemo vam pokazati ono što nas je oduševilo u pozitivnom smislu.

Krenimo redom:

1. Jankomirski most

IMG_5572

Stari Jankomirski most izgrađen je 1958. godine po projektu Krunoslava Tonkovića. Most je dug 330 metara i širok 12 metara. Stari Jankomirski most obnovljen je 2006. godine te je dobio novu ogradu i rasvjetu, a obnovio se i dio njegove čelične konstrukcije.

Photo galerija (11 slika)

2. Jadranski most

IMG_5455

Jadranski most izgrađen je 1981. godine po projektu Zvonimira Lončarića. Most ima po tri trake za svaki smjer, tramvajsku prugu po sredini i trake za pješake.

Photo galerija (39 slika)

3. Savski most

IMG_5425

Savski kolni most sagrađen je 1938. godine na stupovima staroga mostat prema projektu Milivoja Frkovića. Danas most nije namijenjen za promet motornih vozila, već samo za pješake.

Photo galerija (25 slika)

4. Željeznički most (Hendrixov most)

IMG_5378

Godine 1939. pokraj staroga željezničkog mosta sagrađen je novi željeznički most. Dugo je bio poznat i kao Hendrixov most jer je na njemu godinama stajao natpis “Hendrix”. Nedavnom adaptacijom mosta i bojanjem konstrukcije natpis “Hendrix” samo je na kratko nestao, a kako se o ovome podigla dosta velika medijska hajka natpis je ubrzo i “vraćen”. Nismo ispod pronašli ništa zanimljivo upravo iz razloga nedavne rekonstrukcije, ali ne sumnjamo kako će “umjetnici” opet “napasti”. Samo da to bude s ukusom i da ne narušava ovu zaista lijepu građevinu.

Photo galerija (28 slika)

5. Most slobode

2

2.rujna 1959. godine otvoren je Most slobode na Savi, središnji zagrebački most i važna komunikacijska veza Novog Zagreba s ostatkom grada.  Projektant Mosta slobode bio je Krunoslav Tonković. Zanimljivo je da su dijelovi Mosta slobode izrađeni i od kamena koji se klesao na Braču i to tako da je svaki komad kamena zasebno crtan i klesan.

Photo galerija (76 slika)

6. Most mladosti

IMG_5517

Most mladosti je izgrađen 1974. godine, a projektant je bio Vojislav Draganić. Opisom Mosta mladosti valja istaknuti i prostor ispod njega koji predstavlja natkriveni atraktivni ambijent s izvrsnim potencijalom za održavanje različitih kulturnih manifestacija.

Photo galerija (56 slika)

7. Domovinski most:

1

Foto: LoDi media

Domovinski most najnoviji je od svih zagrebačkih mostova. Radovi na izgradnji započeli su 2002. godine, a most je otvoren za promet 2007. godine. Most su projektirale Rajka Veverka i Martina Balić.

Photo galerija (28 slika)

Komentari