Najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa

Piše
Mateo Galić

Feb 10, 2021

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je da se u Hrvatskoj pojavio britanski soj koronavirusa.

Prema podacima Ureda za nacionalnu statistiku u Velikoj Britaniji, najčešći simptomi britanskog soja koronavirusa su kašalj, grlobolja, umor i bolovi u mišićima. Dosadašnji podaci ukazuju na tu da osobe zaražene ovim sojem koronavirusa manje doživljavaju gubitak mirisa i okusa.

Analiza koja je prikupljala podatke o simptomima nije pokazala razlike u prevalenciji gastrointestinalnih simptoma (poput mučnine i proljeva), otežanog disanja ili bolova u trbuhu.

Lawrence Young, virolog i profesor molekularne onkologije sa Sveučilišta Warwick u Velikoj Britaniji, naveo je da mutacije u britanskom soju mogu utjecati i na simptome kod zaraženih osoba.

“Ova varijanta virusa brže se prenosi i čini se da zaražene osobe imaju veće opterećenje virusom, što znači da proizvode više virusa. To bi moglo rezultirati raširenijom infekcijom u tijelu, što može uzrokovati jači kašalj, bolove u mišićima i umor”, kazao je Young.

U britanskom soju zabilježene 23 promjene

“Osim toga, kod ovog soja su zabilježene 23 promjene u odnosu na izvorni soj, a neke od tih promjena mogu utjecati i na imunološki odgovor tijela te na raspon simptoma povezanih s infekcijom”, dodao je.

Richard Tedder, viši istraživač u medicinskoj virologiji, istaknuo je da bi promjena simptoma, osobito onih koji su povezani s infekcijom gornjih dišnih puteva, mogla biti jedan od razloga zašto se ovaj soj brže prenosi.

“Kašalj i kihanje mogu značajno povećati količinu virusa koji se širi u okruženju”, kazao je Tedder za Huff Post govoreći o britanskom soju virusa.

Čak i male promjene u simptomima mogu izazvati velike promjene i utjecati na to da se virus lakše širi i prenosi među ljudima, dodao je Tedder. Pojasnio je da upravo zbog toga treba održavati distancu i nositi masku jer te preventivne mjere mogu smanjiti količinu virusa koju zaražena osoba može širiti.

Britanski soj koronavirusa otkriven je u Kentu u jesen 2020. godine i tada su najčešći prijavljivani simptomi bili glavobolja, umor, gubitak mirisa i okusa, kašalj i vrućica. Vodeći istraživač Tim Spector s King’s Collegea u Londonu tada je rekao da su se simptomi značajno promijenili od početka pandemije, prenosi n1info.

Foto: pixabay

Komentari