Umjetnost u 40 000 koraka

Piše
Mateo Galić

Mar 05, 2016

Napraviti 40 000 koraka u snijegu znači propješačiti minimalno 25-30 kilometara. Naravno da je to izuzetno naporno, a posebno ako se radi o pješačenju van staze, na planini. Ali ako je rezultat pješačenja umjetničko djelo, to priču čini posebnom.

Simon Beck, britanski je umjetnik koji svake zime boravi na Alpama, ali ne zbog skijanja nego zbog umjetnosti. S krpljama na nogama, po svježem snijegu, hoda dnevno i po 12 sati kako bi stvorio prekrasne murale, matematičkih oblika i jedinstvenih kontura.

1

Počeo je prije 10 godina iz čiste zabave, a sada je to prešlo u određeni oblik ovisnosti. Posebno je interesantno što se za izradu ovih geometrijskih oblika koristi samo kompasom i užetom. Naravno, potrebno je znati i ponešto iz područja matematike.

2

Simon “crtanje” na svježem snijegu uspoređuje s crtanjem na praznom papiru, mada se baš i ne bi složili s ovom konstatacijom. Osjećaj za prostor, savršena preciznost, matematička točnost i mnogi drugi faktori preduvjet su besprijekorno napravljenog murala koji je u većini slučajeva dimenzija 100×100 metara.

3

Foto: YouTube

Koliko je Simon zaljubljen u ovakav način umjetničkog izražavanja govori i činjenica kako mu je ovo postalo i glavno zanimanje, a sve je do detalja i opisao u svojoj knjizi Snow Art.

Komentari