Građevni pas Pluto

Piše
Ana Leko

Apr 21, 2015

Zagreb je na jučerašnji dan prije dvije godine dobio svog Hachika.

Priča o japanskom psu Hachiku postala je nacionalna, pa čak i svjetska, znamenitost. Zahvaljujući neizmjernoj odanosti svome vlasniku postao je simbol prijateljstva i vjernosti, pa je njemu u čast, 1934. u Tokiu podignut spomenik.

Ali ne može se samo Tokio pohvaliti tako legendarnim psom. Zagreb je 20. travnja 2013. godine dobio novu znamenitost, turističku atrakciju i zanimljivu pseću priču. Iako ta priča postoji već više od jednog stoljeća, tek je prije dvije godine postala poznatija Zagrepčanima i njihovim gostima. Zahvaljujući Ivanu Brnčiću, autoru „Purgerskog rječnika“, pokretaču bloga Zagrebancija.blog.hr i voditelju Facebook grupe „Zakaj volim Zagreb“, Pluto je ugledao svjetlo dana. Taj zagrebački čovjekov najbolji prijatelj svoj je spomenik zaslužio krajem 19. stoljeća.

Tijekom gradnje Oktogona, 1898. godine, jedan je mršavi i izgladnjeli pas dolutao na gradilište. Radnici su ga hranili i davali mu vodu pa se psić udomaćio. Svi su ga radnici zavoljeli, a posebno Josip pl. Vancaš, arhitekt koji je dobio povjerenje za izgradnju Oktogona. S vremenom je gradilište Plutu postalo dom te ga je čuvao od lopova i nepozvanih gostiju. Kradljivci su često noću dolazili na gradilište jer se na tom području nalazio potok iz kojeg se vadila ilovača od koje se izrađivalo posuđe za domaćinstvo. Pas je, nažalost, nastradao pred sam kraj izgradnje, najvjerojatnije braneći gradilište od kradljivaca. Žalosni su radnici i arhitekt Vrancaš Plutu u čast izradili spomen-ploču koju su smjestili u unutrašnje dvorište Prve hrvatske štedionice, odnosno Oktogona.

Ispričao nam je Ivan koji je za Pluta saznao još davno, ali nije znao gdje se nalazi te mu je trebalo skoro godinu dana da ga pronađe.

Ova topla i zanimljiva priča, ali i potencijalna turistička atrakcija, potaknula je Ivana Brnčića da poduzme nešto po pitanju premještaja spomen-ploče Građevnom psu iz unutrašnjeg dvorišta, u sklopu današnje Privredne banke Zagreb, na vidljivo i svima dostupno mjesto. Napisao je priču o Plutu i objavio je na svom blogu „Zakaj volim Zagreb“. Osim do oduševljenih čitatelja priča je došla i do glavnih i odgovornih ljudi iz Grada koji su se Ivanu javili s prijedlogom da se ploča preseli na vanjski zid zgrade Oktogona. Nakon iznenađujuće kratke procedure koja je trajala svega mjesec dana, Pluto je dobio svoje mjesto pod Suncem na radost i veselje svih građana i posjetitelja Zagreba.

Ovaj mladi zaljubljenik u svoj Grad ima mnogo planova i ideja s grupom Zakaj volim Zagreb. I dalje će se truditi Zagrepčancima pružati zanimljivosti i manje poznate zagrebačke priče.

Imam puno planova i ideja. S grupom “Zakaj volim Zagreb” imali smo dvije velike izložbe fotografija i moram istaknuti da je na izložbi u studenom prošle godine, koja je održana povodom obljetnice  Zlatne bule, bio velik odaziv i medija i posjetitelja, a čak je i Turistička zajednica grada Zagreba bila pokrovitelj. Tako da sam zadovoljan dosadašnjim radom, a i u budućnosti ćemo imati sličnih akcija.

Nadamo se da će se Ivanovi planovi s grupom ostvarivati na radost i veselje svih Zagrepčana i njihovih gostiju. A ni mi ne bismo smjeli dopustiti da nam užurbanost uskrati pogled na zanimljive stvari koje nas svakodnevno okružuju.

Komentari