Promjena vremena na Badnjak, stiže i snijeg

Piše
x-ica tim

Dec 21, 2020

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Vremenske prilike se već danima vrlo malo mijenjaju. Pretežno je oblačno u većem dijelu zemlje, ima i pojave slabe kiše i rosulje, na kontinentu, gdje su kolnici mokri i skliski, pa HAK vozače upozorava na oprez.

Povoljnije su prilike na jugu, gdje je naoblaka mala do umjerena, i uglavnom je sunčano.

Vrlo malo će se promijeniti vremenske prilike, unatoč činjenici da danas kalendarski počinje zima, u 11 sati i dvije minute.

Promjena u drugom dijelu tjedna

Ipak, u drugom dijelu tjedna nazire se promjena. Već sutra će zapuhati jugozapadnjak u gorju, a tijekom srijede još i pojačati, što će doprinijeti “razbijanju” oblačnog i maglovitog sloja. Malo kiše tijekom srijede može pasti eventualno na sjevernom, i dijelu srednjeg Jadrana, u Gorskom kotaru i Lici.

Vrijeme na Badnjak i Božić

U četvrtak, na sam Badnjak, veća je vjerojatnost za oborinu, osobito prema kraju dana, kad će se kiša intenzivirati sa zapada. Jače pogoršanje je u noći na Božić, kad će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u najvišim područjima Gorskog kotara.

Na sam Božić snijeg će padati u Gorskom kotaru i Lici, prije svega, no susnježice i snijega prolazno može biti i u zapadnoj Slavoniji, na području Međimurja, Zagorja, Banovine i Korduna, u unutrašnjosti Dalmacije.

Uz snijeg, dojmu zime doprinijet će i sjeverac na kopnu, olujna bura na moru. Uz buru, koja pahulja snijega može stići i do obale sjevernog Jadrana.

Bura će se do kraja petka proširiti na cijelu obalu, puhat će i na jugu, gdje treba računati na kišu, i mogućnost nevera. Treba računati na otežanu prometnu situaciju.

Burno i na blagdan svetog Stjepana, prijepodne još uz slabu oborinu, ali poslijepodne suho, prenosi n1info.

Foto: Pixabay

Komentari