Upoznaj svoj kvart – Trnje

Piše
x-ica tim

Aug 02, 2018

Trnje je pretežito stambena četvrt koja se sastoji od naselja poput Savice, Folnegovićevog naselja, Vrbika, Martinovke, Cvjetnog naselja, Kruga i mnogih drugih…

Mala povijest naselja

Prvo zabilježeno spominjanje imena Trnje nalazi se u Zlatnoj buli iz 1242. godine.

Na početku 17. stoljeća Trnje je bilo najveće među kmetskim selima na gradskom teritoriju. Svih 17 obitelji bili su kmetovi grofa Oršića kojeg je kasnije baštinio grof Kulmer.

Trnjani su u grad dolazili cestom Med grabami, današnjom Petrinjskom ulicom koja je povezivala Zagreb s naseljima na sjevernoj obali Save kao i prekosavskim krajevima.

Prva polovica 19. stoljeća nije pridonijela porastu broju stanovnika Trnja. Ukidanjem kmetstva i formiranjem grada broj stanovnika osjetno se povećao. Daleke 1890. godine doseže 526, a krajem stoljeća čak 1041 stanovnika.

U razdoblju od 1910. do 1913., početkom industrijalizacije, Trnje bilježi najveći porast stanovništva u gradu.

Radničko naselje

Godine 1930. na prostoru tadašnjih gradskih kotareva Zavrtnice, Sigečice, Trnja i Vrbika raste broj nelegalno izgrađenih kuća i čak 4000 objekata “divlje gradnje”. Izrazito radničko naselje prometno izolirano od grada, bez imenima obilježenih ulica, često je bilo poplavljeno zbog blizine Save, odnosno Trnjanskog nasipa koji je popuštao za vrijeme većih oborina.

Život stanovnika Trnja uvelike je ovisio o željeznici i njezinom prometu. Sagrađene su i radionice za popravak lokomotiva i pruga. Također je sagrađena Tvornica papira, Gradska plinara, Tvornica katrana te poduzeća građevinske industrije.

Trnje danas

Četvrt Trnje nastaje 14. prosinca 1999. godine Statutom Grada Zagreba. Prije toga po ustrojstvu je Grada naselje postojalo samo kao općina.

Četvrt obuhvaća dio Zagreba južno od željezničke pruge, zapadno do Savske, istočno do Heinzelove ulice i sjeverno od obale rijeke Save. Između svih tih glavnih cesta i avenija mogu se pronaći mali parkovi i mjesta za odmor. Dječji parkovi smješteni su u zelenilu i hladu.

Od poznatijih građevina u četvrti Trnje nalaze se Koncertna dvorana Vatroslava LisinskogAutobusni kolodvor, Gradsko poglavarstvo i Gradska plinara.

Rijetki su studenti koji nikada nisu bili na Vrbiku ili na Cvjetnom naselju, stoga ćemo o njima napisati koju riječ više.

Cvjetno naselje

Nekad obraslo žbunjem i prepuno rukavaca Save, Cvjetno naselje smatrano je nepovoljnim za naseljavanje te je služilo kao poligon za vojsku koja je svakodnevno stupala Selskom cestom na svom putu iz vojarne na Črnomercu do ovih nenaseljenih prostora kako bi vježbala. Nakon Prvog svjetskog rata, porastao je broj stanovnika u Zagrebu, napravljen je prvi nasip te se grad približava Savi, ali teren se koristio za uzgoj voća i povrća.

Arhitekt Vlado Antolić 1939. godine napravio je urbanistički plan Cvjetno naselje i počinje izgradnja obiteljskih kuća koja je dovršena tek 1970-ih. Bilo je to prvo plansko naselje uz Savu, a pravokutan oblik parcela i uredno poredane kuće učinile su ga prepoznatljivim. Sagrađena je osnovna škola, dječji vrtić, Boćarski dom, Vjesnik, HRT, tu se nalazi i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, popularno zvano “Kockica”, studentski dom Cvjetno naselje i mnogi drugi zanimljivi sadržaji poput nogometnog i teniskog igrališta.

Cvjetno naselje danas je miran, obiteljski kvart s mnogo zgrada, nebodera, ponekom trgovinom i nekoliko kafića. Stanovnici ovog kvarta vole uživati u šetnjama nasipom, joggingu ili u vožnjici biciklom. U zelenilu uživaju staro i mlado, a mirne večeri ponekad razbije kakav tulum u studentskom domu ili neki event u Močvari.

Vrbik

Vrbik se spominje u spisu iz 17. i 18. stoljeća. Tada je ovo naselje bilo šumarak i pašnjak u sastavu sela Trnje. Razvojem grada, zelene površine pretvorene su u stambenu četvrt, a granice Vrbika definirale su velike ulice – na zapadu Savska cesta, na istoku Ulica Hrvatske bratske zajednice, na jugu Slavonska avenija, a na sjeveru Ulica grada Vukovara.

Vrbik obiluje obrazovnim ustanovama, tamo su se smjestili dječji vrtić, osnovna škola. Pučko otvoreno učilište, Učiteljski fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Filozofski fakultet te Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Naselje je puno stambenih zgrada koje su zbog blizine fakulteta studentima posebno atraktivne, a kao znamenitost Vrbika spomenuli bismo tri zgrade popularno zvane Rakete. Riječ je o Richterovim neboderima koji su izgrađeni 1968. godine, najviši neboder visok je 70 metara, a vanjska dva trebala su biti isto toliko visoka, no ometala su radijske i televizijske signale pa su sagrađena do primjerene visine. Također, Vrbik krasi poslovni neboder Zagrepčanka izgrađen 1976. godine. Zagrepčanka je bila najviša zgrada u Hrvatskoj do 2006. godine kada je njezinih 94,6 metara nadmašio Eurotower sa svojim 97 metara visine.

Izvor: ZGportal, Zagreb.hr, Wikipedia

Komentari