XIII. Dies historiae: Pogled na društvo kroz prizmu zabave

Piše
Lorena Sikavica

Nov 24, 2015

Trinaesti po redu Dies historiae, znanstveni skup u organizaciji Društva studenata povijesti “Ivan Lučić – Lucius” s Hrvatskih studija, održat će se u srijedu, 9. prosinca na Znanstveno učilišnom kampusu Borongaj, dvorana Zagreb.

Potvrđeno je 17 izlagača koji će se otkrivati s vremenom, stoga ne propustite biti dio zabave, a usput naučiti nešto novo.

Razdoblje antike poznato je po borbama gladijatora i razuzdanim zabavama bakanalijama. U srednjem vijeku dolazi do razvoja viteških turnira. Otkrićem Novog svijeta začini i hrana pridonose spektakularnim kulinarskim manifestacijama, dok 19. stoljeće kroz izložbe po svjetskim metropolama donosi ponešto za svakog čovjeka, iz svih slojeva društva. Konačno, suvremena povijest kroz razdoblja jazza i prohibicije, hippie pokreta i novovalnih romantika rock scene, kaleidoskopski ocrtava svo bogatstvo društva i kulture u kojem živimo.

Koji su sve čimbenici utjecali na razvoj oblika zabave tijekom povijesti? Jesu li zabavni sadržaji bili isključivo posljedica kulturno-društvenih procesa ili se u njima mogu pronaći odrazi nekadašnje političke situacije i mentaliteta ljudi razdoblja u kojima nastaju? Možemo li, stoga, promatrati zabavu i kao oruđe politike vladara kroz koju se oblikovala svijest svih društvenih slojeva?

Odgovore na ova pitanja dobit ćete 9. prosinca na kampusu Borongaj.

Detaljnije pročitajte na službenoj facebook stranici.

Komentari