Kineziolog u Bratislavi

Piše
Uredništvo

Apr 08, 2015

Erasmus kao pun pogodak za studenta Kineziološkog fakulteta koji se nakon semestra u Bratislavi vratio bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Otprilike prije dvije godine započela je moja Erasmus avantura. Čak i malo ranije zbog ludila oko papirologije, ali sad kad pogledam, vrijedilo je svake minute izgubljene u redovima za kojekakve potvrde, potpise i prijepise. Otkada sam se odlučio za taj korak pogledao sam mali milijun youtube videa vezanih uz Erasmus te se samim time još više uvjerio da radim dobru stvar odlazeći na razmjenu. Iako sam prvenstveno išao studirati i naučiti nešto novo, na kraju sam se vratio oduševljen novim prijateljima, zajedničkim druženjima, raznim zabavama i izlascima. Erasmus kao pun pogodak!

Najveća sreća u svemu je bila da sam odličan student te sam praktički imao pravo birati gdje želim ići. Naravno nakon pomnog istraživanja, provjeravanja, ispitivanja iskustava studenata koji su prije mene bili na razmjeni, odluka je pala na Bratislavu – grad koji neodoljivo podsjeća na Zagreb u mnogim stvarima (jezik, ljudi, cijene, itd.)

Papiri za razmjenu sređeni, papiri za smještaj u studentskom domu također te pomoću ESN-a (Erasmus student network) Bratislave, dobivanje buddyja (osobe koja je zadužena za upoznavanje s gradom i za rješavanje svih formalnih i neformalnih pitanja, svakojake papirologije, itd.). I razmjena je mogla započeti.

Fakultet FTVS u Bratislavi me oduševio izgledom, samim uređenjem i ostalim stvarima vezanim uz opremu i izgled. Zatim novi predmeti, sportovi koje na svom matičnom fakultetu nemamo (frizbi, aquafitness, itd.). Jedina zamjerka im ide na slabo poznavanje engleskog jezika, što je dosta otežavalo komunikaciju s određenim ljudima na fakultetu. Međutim, to je problem velike većine stanovnika Bratislave tako da to ne umanjuje ukupnu ocjenu fakulteta i grada, koja je odlična. Jer tko želi, naći će način za sve!

Photo galerija (7 slika)

Studentski život u Bratislavi je dosta dobro organiziran. Kompleks studentskih domova u kojem je smješteno čak oko 15 tisuća studenata, sadrži i noćni klub (Unique), sendvič bar, teretane, dvorane za košarku, mali nogomet i rukomet, prostore za dnevna druženja gdje se može popiti kava, kartati, igrati stolni tenis te na kraju i organizirati razne priredbe. Između ostalog, u samom krugu studentskog doma postoje i razni dućani, café barovi i još pokoja teretana (veliki broj teretana i ne začuđuje, svaki drugi frajer ima dva metra i sto kilograma mišića, a uz to je i ćelav). U sklopu domova su i studentske menze gdje se uz predočenje kartice ISIC (International Student Identity Card) stječe pravo na subvenciju za hranu. Još jedna od pogodnosti su jeftinije karte studentima za javni prijevoz, što mjesečne, što dnevne.

Jako je teško u kraćem tekstu, ma i u knjizi od petsto stranica napisati, opisati, dočarati sve stvari koje ti Erasmus pruža! Od raznoraznih prijateljstava, upoznavanja različitih novih kultura, jezika, druženja, samostalnog života. Doma se vraćaš drugačiji, na sve gledaš drugačije, ljepše, ništa više nije isto. Odlučniji si, pametniji za iskustvo, bogatiji za nove prijatelje, naučiš pokoje riječi na drugom jeziku (bez obzira jesu li možda proste), stekneš saznanja o novim kulturama. Shvaćaš da stvari mogu i drugačije funkcionirati pa poželiš više putovati, otkrivati još više. Postaješ gladan za novim saznanjima, znanjem i ljudima. Jedine stvari koje ti nitko nikada ne može ukrasti!

Negdje sam čak pročitao jednu izvrsnu rečenicu koja možda najbolje može dočarati Erasmus: “Nobody who made an Erasmus will ever make a war!”.

Ako bi trebao nekome dati nekakav studentski savjet, on bi svakako bio: “Idi na Erasmus!”.

Josip Nimac

Komentari