Znate li koja je najstarija državna zastava na svijetu?

Piše
Mateo Galić

Aug 29, 2018

Dana 15. lipnja 1219. godine prema legendi nastala je najstarija državna zastava na svijetu koja je još uvijek u uporabi. To je danska zastava u obliku bijelog križa na crvenom polju.

Danci je nazivaju Dannebrog što znači dansko platno. Navedenog dana Danci su se borili u bitki kraj Lyndanissea protiv nadmoćnijih Estonaca. Već su bili gotovo svladani kad je danskom kralju Valdemaru II. pala u ruke, navodno s neba, crvena zastava s bijelim križem. On ju je zavitlao i poveo Dance u napad. Pobijedili su Estonce i zavladali tim krajem. Na mjestu bitke sagradili su dvorac.

Današnji glavni grad Estonije Tallinn dobio je ime po tom dvorcu. Naime, ime Tallinn dolazi od riječi Taani-linn, što znači danski dvorac. Od te pobjede zastava Dannebrog postala je službenom zastavom danskih kraljeva i danske države. Kralj Valdemar II. dobio je nadimak Pobjednik. U danskoj kulturi postoji do danas običaj da se ne smije dopustiti da Dannebrog dotakne zemlju, i to zato jer je zastava pala s neba. Isto tako, postoji praznovjerje da se smije isticati samo tijekom dana, a nikako tijekom noći.

Izvor: likaclub.eu

Komentari