Ljeto je pri kraju, ali nikako i ugroženost zdravlja suncem

Piše
Lorena Sikavica

Aug 30, 2018

Opraštamo se od ljeta, vrućina i sunca, ali naše zdravlje dugo će pamtiti svaku upijenu zraku.

Naime, prema istraživanjima znanstvenika koža iznimno osjeća sve utjecaje sunca od prvog dana našeg izlaganja pa doslovce do smrti. Po istim istraživanjima utjecaj sunca na naše zdravlje može biti toliko loš da oboljevamo od karcinoma, te imamo stariji izgled i do 20 godina više nego bi trebalo. No, s pravom se postavlja pitanje koliko su toga svjesni i hrvatski građani. UV stres pogađa sve, neovisno o dobi i životnom stilu.

Budući da ga ne možemo izbjeći, najbolja stvar koju možemo učiniti za sebe jest naučiti kako očuvati kožu prije, za vrijeme i poslje sunčanja. To uključuje redovite pilinge, njegu kože poslje sunčanja i prije svega kvalitetnu pripremu kože prije izlaganja suncu. Jedan od najpoznatijih i svakako najpoželjnijih učinaka sunčeve svjetlosti na našu kožu je pojava tamnijeg tena – pigmentacije. Ona se javlja kao posljedica stvaranja pigmenta u melanocitima (u bazalnom dijelu kože), stanicama koje sintetiziraju pigment melanin. Melanin se stvara pod utjecajem ultravioletnih (UV) zraka i osnovni zadatak mu je da štiti kožu od “oštećenja” koje izaziva sunce. Ako ne brinemo o sebi i svojim potrebama za vrijeme izlaganja UV zrakam, samo je pitanje vremena kada će se prvi znakovi UV stresa pojaviti na kosi, koži i noktima.

Ne smije se čekati da nas naš odraz u ogledalu iznenadi, te upozori na stanje našeg zdravlja pod utjecajem sunca – upozorava poduzetnica Sanja Buinjac, vlasnica Ageness Beauty Instituta, te Loyalty članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra. Ova poduzetnica i stručnjakinja za područje njege lica i tijela, ističe da svjesnost opasnosti kojima izlažemo svoje zdravlje tijekom i nakon ljeta, još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini u građana Hrvatske. No, što prije shvatimo kakvu štetu radimo svom zdravlju, veća je šansa da će posljedice biti manje, ističe Sanja Buinjac.

Koža nas štiti od vanjskih utjecaja, kemijskih, mehaničkih i toplinskih oštećenja. Koža apsorpcijom sunčeve svjetlosti potpomaže organizmu da proizvodi vitamin D koji je jedan od ključnih za naše zdravlje: pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa i smanjuje rizik pojavljivanja nekih oblika raka. Uz to, ključan je za učvršćivanje našeg imunološkog sustava. Sučeva svjetlost također potiče proizvodnju serotonina s većom količinom serotonina u organizmu mi smo sretniji, što je glavni razlog zašto su ljudi depresivniji zimi kada su manje izloženi sunčevim zrakama.

Više razine serotonina često uzrokuju gubitak težine budući da viša razina serotonina smanjuje apetit. No, neodgovorno ponašanje prema koži, boravak na suncu, pretjerana izloženost kože UV zrakama bez primjerene zaštite, čemu svjedočimo svakog ljeta, ostavlja posljedice koje koža pamti cijeli život. Jedna od njih je fotostarenje kože, na koje se, za razliku od fiziološkog, koje ne možemo spriječiti, može utjecati ako pravilno sprovodimo fotoprotekciju kože.

Ipak, ukoliko pretjerujemo dovodimo kožu u stanje tzv. UV stresa koji često uzrokuje opekline, ubrzano starenje, isušivanje i potencijalno stvaranje kancerogenih stanica koji mogu dovesti do karcinoma kože. Pretjerano sunčanje uzrokuje da koža bude gruba, hrapava, isušena i tvrđa što daje grubi izgled lica te uzrokuje da izgledamo starije nego što jesmo – naglašava Sanja Buinjac.

Da bi i nakon ljeta izgledali zadovoljno i zdravo potrebno je prije svega voditi računa o njezi kože, što se može jednostavno i lagano odraditi već u tri koraka, a to su priprema, kvalitetna njega za vrijeme izlaganja i najbitnije post njega i oporavak nakon izlaganja suncu. Sve navedeno vrlo učinkovito i kvalitetno možete dobiti u cijelom nizu sadržaja, proizvoda i usluga Ageness Beauty Instituta iz Zagreba.

Komentari