Vježbe koje nas oslobađaju tuge, straha i srama

Piše
Lorena Sikavica

Aug 28, 2018

Misli su moćna stvar. Baš poput mišića, ponavljanjem određenih vježbi jačaju i s vremenom se postaje sve lakše kretati u utabanom smjeru. 

Gotovo da možemo osjetiti kako malo pomalo mijenjaju način na koji doživljavamo svijet. Brojni se mislioci slažu da kako optimistične, tako i pesimistične misli privlače određene događaje. Energija koju odašiljemo nam se i vraća. Mnoge je život uvjerio da se ono što su željeli čista srca može obistiniti.

Dok smo u dobroj fazi čini se da držimo sve konce u rukama, ali što kad se suočimo s izdajom, napuštanjem ili gubitkom? Emocije su u tim trenucima toliko snažne da ponekad možemo osjetiti i fizičku bol.

Iyanla Vanzant, autorica knjige “Preboli to!” donosi afirmacije koje nam pomažu u teškim trenucima da zaliječimo dušu mislima koje će nas pročistiti od boli i pripremiti na nove izazove.
Bilo da se obraćamo Bogu, univerzalnoj inteligenciji ili energiji koja se nalazi u nama, molitve pomažu da ponovno pronađemo izgubljeno vrelo ljubavi i optimizma.

Udobno se smjestite, odvojite od buke i duboko udahnite. Zatvorite oči i povežite se sa svojom duhovnom snagom na način koji vam najbolje odgovara. Izdvojite svaki dan desetak minuta za razgovor sa svojim duhovnim zaštitnikom prije spavanja i nakon što ujutro otvorite oči.

Izdaja i napuštanje

Ako nas je netko kome smo vjerovali lagao, napustio nas ili nam učinio nešto iza leđa osjećat ćemo se izdano. Propitkivat ćemo razloge, vagati jesmo li mi za to krivi i analizirati kako je uopće do toga došlo. Dubokom analizom i vraćanjem u prošlost ne možemo krenuti dalje. Ostajemo zarobljeni iznova oživljavajući nemile događaje dok život prolazi pokraj nas.

Kako biste se oslobodili okova tog začaranog kruga recite samome sebi u meditaciji ili molitvi kako priznajete da se osjećate izdano ili napušteno. Priznajte da je bilo situacija u prošlosti kada ste izdali sami sebe, kao i da ste osjećali kao da vas je i život napustio.

Osvijestite osjećaj izdaje ili napuštanja, a zatim ga otpustite. U mislima se usredotočite na otpuštanje. Predajte sve negativne osjećaje koje ste iskusili. Zamolite svoj izvor duhovne snage da preuzme svu bol koju osjećajte.

Odlučite predati svoju ranjivost, tugu, bijes, povrijeđenost i sram u ruke duhovnog zaštitnika. Zamolite za snagu kojom ćete oprostiti i fokusirati se na ljubav. Zatim zahvalite energijom svake stanice na novoj prilici, novim sretnim trenucima koji će doći.

Sram

Osjećate li se kao da je jedino što želite sakriti se i pobjeći? Osjećate grizodušje i krivnju ili mislite da ste iznevjerili sami sebe? Sram nas navodi da vjerujemo kako ne vrijedimo jer smo izdali cijelo naše biće.

Analiziramo u beskonačnost što smo mogli učiniti da promijenimo nastali scenarij, kako će drugi doživjeti to što nam se dogodilo, a ponekad i strahujemo da će saznati nešto što ne želimo. Svatko se bori sa svojim izazovima. Nismo svi dobili jednake karte.

Obratite se svojem duhovnom zaštitniku u kojem god da ga obliku doživljavate i svakom svojom stanicom prihvatite da je tu, neraskidiv od vaše duše. Osvijestite mir s kojim ste se rodili, ali ga s vremenom gurnuli u drugi plan.

Privucite u misli sliku sebe kao bebe ili djeteta i zagrlite se. Vizualizirajte svjetlo i ljubav koja je uvijek bila tu za vas, ali ste je smetnuli s uma i po putu zaboravili na nju. Osjetite toplinu duhovnog svijeta koja vas voli i ne osuđuje.

Duboko udahnite mir i izdišite sram. Pošaljite sve negativne emocije izvan svojeg bića i odreknite se osjećaja koji su zagađivali vaše srce. Zahvalite se na snazi kojom vas puni vas zaštitnik i sreći zbog toga što prihvaćate sami sebe, baš onakvima kakvi jeste.

Žaljenje

Ako vas je žaljenje za nekim događajem iscrpilo i izbrisalo osmijeh s lica ili se osjećate kako ne možete dalje zatražite u svojem duhovnom svijetu oslobođenje od utega tuge. U mislima izgovarajte kako od danas, od ovog trenutka tražite oslobođenje od tereta koji vam je na duši.

Priznajte kako osjećate tamu u srcu i mislima. Priznajte da niste htjeli da se situacija zbog koje se osjećate loše dogodi. Osvijestite da vaše misli blokiraju i uništavaju osjećaj sreće. Zatim zamislite svoje brige kako na krilima vašeg zaštitnika odlaze prema nebu i oslobađaju vas od crnih misli.

Koncentrirajte se na disanje: udahnite mir i otpušite i izdahnite sve loše što vas tišti. Zahvalite se svojem duhovnom svemiru što vas vodi i prepustite mu se s povjerenjem jer vas uvijek izvede na pravi put. Zahvalite se na miru koji ulazi u svaku stanicu vašeg bića.

Izvor: wish.hr

Komentari