Zašto vas konobari često ignoriraju

Piše
Vedran Mikulić

Aug 08, 2020

Sigurno vam se bar jednom u životu dogodilo da vas konobar u omiljenom kafiću “otpili”, da prođe pored, a da vas uopće ne primijeti. Ako ste mislili da je to slučajno, varate se.

Business Insider razgovarao je s 30 konobara iz različitih zemalja svijeta te su od njih zatražili savjet kako se ponašati za šankom da odmah privučete njihovu pažnju. Osim toga, šankeri su podijelili i neka negativna iskustva te otkrili što nikada, ali baš nikad ne biste trebali raditi kada ih pokušavate dozvati u gužvi.

Evo što konobari savjetuju:

“Recite: ‘Oprosti’, lagano podignite ruku u zrak, ne trebate mahati s njom. Samo čekajte svoj red. Garantiramo vam da vas vidimo. I nikada nemojte pucketati prstima.”

“Niste jedina mušterija u baru, doći ću kad stignem. Pogotovo ako je gužva. Nemojte se odmah derati ako ste čekali duže od minute da vas poslužimo. Ako izgledate kao da ćete sve svoje frustracije istresti na nama, ignorirat ćemo vas sve dok se ne smirimo dovoljno da se možemo nositi s tim vašim stavom.”

“Mahanje jednim prstom izašlo je iz sedmog kruga pakla.”

“Imajte spreman novac, ali nemojte mahati s njim po šanku.”

“Ako je gužva, podnijet ću lagano, brzinsko mahanje. Stalno gledam po šanku i imam u glavi isplanirano tko je sljedeći. Potrudit ću se koliko mogu da vam dam do znanja kako ću uskoro doći do vas. A kad mi mašete i nakon toga, to je malo previše. Vidimo vas, nemate potrebu mahati ili raditi bilo kakve druge geste rukama.”

“Glavna stvar je kontakt očima. Gledajte gore, nemojte buljiti u mobitel i objavljivati fotke na Facebooku.”

“Nemojte se propinjati na barske stolice i pokušavati nas zgrabiti u šanku. Samo čekajte strpljivo, vidimo vas i doći ćemo do vas kada dođe vaš red.”

“Nemojte me dozivati nadimcima poput šećeru ili slično. Preskočit ću vas.”

“Pristojno: ‘Oprosti’, uvijek dobro prođe.”

“Stanite za šank tako da vas se može vidjeti, nekada vas jednostavno ne vidimo, nije da vas ignoriramo.”

“Odlučite što ćete naručiti prije nego dođemo do vas.”

“Čekajte. Strpljivo. Napravit ću kontakt očima s vama kada budem mogao uzeti vašu narudžbu. Posluživanje je proces.”

Komentari