Zavirili smo u Muzej Dražena Petrovića

Piše
Vedran Mikulić

Aug 02, 2018

Sjećanje na velikana hrvatske košarke živi u srcima svih nas, a dašak prošlosti možete pogledati u galeriji koju donosimo. Posjetili smo Muzej Dražena Petrovića.

U samom centru Zagreba nalazi se muzej jednog od najvećeg košarkaša u Hrvatskoj, ali i svjetskoj povijesti. Riječ je, naravno, o Muzeju Dražena Petrovića u kojem je pohranjena prošlost nekad najvećeg košarkaškog genija svijeta.

Najveći promotor Hrvatske u svijetu

Dražen Petrović je kroz svoje igre u dresu Šibenke i Cibone promovirao hrvatsku košarku na međunarodnom planu, a ubrzo je prozvan košarkaškim Mozartom. Svojim igrama oduševio je sve košarkaške stručnjake svijeta, a karijeru je ubrzo nastavio u dresu španjolskog velikana Real Madrida.

Nakon toga je otišao u najjaču košarkašku ligu svijetu, NBA, gdje je igrao za Portland i New Jersey, a svojim je igrama ostavio dubok trag u srcima svih koji su ga gledali.

Poginuo je u prometnoj nesreći 7. lipnja 1993. godine na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije na kvalifikacijskom turniru za europsko prvenstvo u Wroclawu.

Photo galerija (58 slika)

Od medalja do dresova i priznanja

Muzej Dražena Petrovića izvorna je ideja njegovih roditelja, Biserke i Joleta Petrović, a sve predmete su donirali članovi obitelji, Draženovi prijatelji i obožavatelji širom svijeta.

U muzeju je moguće pronaći brojne Draženove akreditacije, odlikovanja, dokumente, medalje, plakate, priznanja, opremu i rekvizite, a neki od najljepših eksponata su potpisani dresovi iz Real Madrida i New Jerseya.

– Stalni izložbeni postav kronološki slijedi životni put Dražena Petrovića. Svaka je tematska cjelina izložena u zasebnoj vitrini. Pet izloga u prizemlju i pet na katu označeno je nazivima tematskih cjelina. Njihovi nazivi su: Šibenik, Zagreb, Madrid, NBA liga, reprezentacija, svijet i Hrvatska, stoji na stranici Muzeja.

Kako ne bi prevladali samo eksponati koji svjedoče o vrhunskim sportskim dometima, izloženi su i predmeti svakodnevne uporabe, sportski rekviziti, oprema i stvari koje svjedoče o Draženovom javnom i privatnom životu.

Komentari