Pet najpoznatijih građevina svijeta koje su bile pred rušenjem

Piše
Vedran Mikulić

Aug 07, 2020

Neke od najpoznatijih građevina svijeta ponosno stoje na svojim mjestima već nekoliko tisuća godina, ali nisu uvijek tako ponosno stajale na svojim mjestima. Donosimo popis najpoznatijih građevina svijeta koje su tijekom godina uništavane ratovima, prirodnim katastrofama i ljudskim pogreškama, ali su opstale i danas su simboli gradova u kojima se nalaze.

1. Eiffelov toranj u Parizu

Iako je Eiffelov toranj najveća znamenitost Pariza, ujedno i Francuske, mnogi Parižani protivili su se njegovu postavljanju. Štoviše, mnogi Francuzi ne žele ga ni danas. Naime, nakon što je izgrađen naišao je na veliki otpor javnosti. Građani su bili zgroženi konstrukcijom tornja, a novelist Guy de Maupassant jeo je redovito u restoranu na tornju, jer je to jedino mjesto u Parizu odakle ga sigurno ne vidi. Nakon 20 godina toranj je predan Gradu, a vlasti su ga odlučile srušiti. No, brzo su shvatili da ga mogu iskoristiti u komunikacijske svrhe pa su ga odlučili sačuvati. Osim toga, preživo je i Hitlerov pohod u Drugom svjetskom ratu. Srećom, jer danas je Eiffelov toranj simbol Pariza i cijele Francuske.

2. Velika Sfinga u Gizi

Velika sfinga u Gizi najpoznatija je sfinga na svijetu. Nalazi se u dolini Gize na zapadnoj obali Nila, a okrenuta je prema istoku, s malenim hramom među šapama. Vjeruje se da njezino lice prestavlja faraona Kefrena ili njegova sina Djedefrua, a izgrađena je oko 2500. godine prije Krista. No, zbog nemari lokalnih vlasti umalo ga je zauvijek zatrpao pijesak. Dodatni problem bili su vrućina i korozija koji su svakodnevno uništavali sfingu. Egipćani su uz mnogo truda uspjeli spasiti spomenik, a onda su ga Francuzi gađali topom. Sfinga je i to preživjela te je i dalje jedan od najpoznatijih spomenika svijeta.

3. Kip slobode u SAD-u

Kip slobode, jedan od najpoznatijih spomenika svijeta, bio je francuski poklon SAD-u za 100. obljetnicu potpisivanje Deklaracije o neovisnosti. Spomenik koji se nalazi na ušću rijeke Hudson, izgrađen je u Parizu i od tada predstavlja pozdrav svim posjetiteljima i useljenicima pristiglima u SAD. Kip je umalo uništen prije nego što je stigao na svoje odredište. Naime, brod koji je prevozio pojedine dijelove Kipa slobode upao je u jaku oluju usred Atlanskog oceana. Iako je vožnja bila dramatična, dijelovi su uspješno stigli u SAD i Kip je uspješno podignut.

4. Bijela kuća u Washingtonu

Predsjednička rezidencija u Washingtonu, Bijela kuća, jedna je od najpoznatijih građevina svijeta. No, malo je poznato da je Bijela kuća prvotno u cijelosti izgrađena od drva te je zbog svoje loše konstitucije često stradavala u požarima, potresima i drugim prirodnim nedaćama. No, tri tornada koja su pogodila Washington 25. kolovoza 1814. godine gotovo su uništila Bijelu kuću. Bilo je to u vrijeme britanskih napada na Washington. No, Bijela kuća je obnovljena i danas ponosno stoji kao svjedok vremena i rezidencija američkih predsjednika.

5. Kosi toranj u Pizi

Zvonik romaničke katedrale, Kosi toranj u Pizi, izgrađen je 1173. godine, ali su radovi nakon izgradnje trećeg kata obustavljeni zbog poniranja tla pod tornjem. Izgradnja je nastavljena 1275. godine i već ga se tad pokušalo “ispraviti”. Do 1301. godine izgrađena su još tri kata, a sedmi je kat završen krajem 14. stoljeća. Toranj je visok 55 metara, a vrh mu je nagnut četiri metra u odnosu na podnožje. Danas je otvoren za turiste nakon što je ispravljen za 45 centimetara, ali u Drugom svjetskom ratu umalo je uništen. Naime, tada je naređeno da se poruše sve visoke građevine koje su mogle poslužiti snajperistima kao vidikovac ili položaj s kojeg bi mogli nesmetano pucati. No, ono što je spasilo ovaj toranj je vrućina zbog koje su odgodili rušenje. Kada je odlučeno da se toranj konačno sruši, četa koja je imala tu zadaću pretrpjela je jako bombardiranje – i odustala od nauma.

Komentari