Sve što trebaš znati o zvučnim knjigama

Piše
Petra Haleš

Aug 07, 2020

Za čitanje knjiga ne moraš izdvajati zasebno vrijeme. Ne moraš ih čak ni nositi sa sobom, otvarati u gužvi javnog prijevoza ili nabavljati e-čitač. Zvučne knjige mogle bi poboljšati način na koji slušaš, učiš i razmišljaš. Slušaj sad ovo!

Trebaju ti samo slušalice

Možda se osjećaš kao da svaki dan samo letiš s jedne strane na drugu, noseći teret silnih predavanja, seminara i dogovora. U takvoj situaciji čitanje doista može biti samo još jedna obaveza koja zahtijeva vrijeme i koncentraciju. No, što ako ti kažemo da ti za čitanje trebaju samo – slušalice? Ok, i mobitel uz pristup internetu, ali to vjerojatno sve imaš. Neovisno o tome pješačiš li ili putuješ autobusom, vlakom ili tramvajem, to vrijeme možeš provesti slušajući knjige, što na hrvatskom, što na stranim jezicima.

Pusti mašti na volju

Vjerujemo da veliku količinu vremena provodiš pred velikim i malim ekranima. Odmori oči s vremena na vrijeme. Kada u svome danu uloviš malo vremena – stavi slušalice, zaklopi oči i prepusti se slušanju zanimljive knjige. Primijetit ćeš kako će te mašta odvesti na zanimljiva putovanja, baš kao kada su ti roditelji čitali priče za laku noć. Osim toga, odlučiš li slušati i čitati knjigu tvoje pamćenje knjige povećat će se za 40%.

Opusti se i uživaj

Odmaranje očiju puno bolje zvuči od naprezanja pred knjigom. Pogotovo kad stignemo kući nakon napornog dana! Za uživanje u zvučnim knjigama dovoljno je da se zavališ i slušaš, otvorenih ili zatvorenih očiju.

Knjiga za dvoje

Znaš ono kad pokušaš uštedjeti na kopiranju literature pa u isto vrijeme čitate i kolegica i ti? Ako imaš takvih iskustava, znaš koliko je teško uskladiti tempo, naučiti nešto, a kamoli uživati u procesu. Pretvoriš li zajedničko iskustvo čitanja u slušanje, sigurni smo da imate šansu – i za učenje i za opuštanje.

Što je bolje?

Kojem timu pripadaš? Jesi li za čitanje ili pak za slušanje? Oko pitanja što je bolje (i je li nužno jedno bolje od drugog) mišljenja su definitivno podijeljena. Na kraju krajeva, sve je individualno, zato isključi predrasude i isprobaj slušanje. Možda ustanoviš da ti taj način uživanja u knjigama mnogo više odgovara od čitanja.

Klik, klik, play

Jedna od najboljih stvari je što za novu knjigu ne moraš ići do knjižnice niti knjižare. Postoje brojne stranice s nepresušnom ponudom knjiga. Neki od tih servisa se naplaćuju, a neki su potpuno besplatni. Isprobaj sve što se nudi. Naravno, ponudu određenih servisa uvijek možeš i isprobati tijekom probnog razdoblja. Nikad ne znaš, možda su upravo audio knjige tvoja neotkrivena strast.

Foto: pixabay

Komentari