101. savjet za studente – 2. dio

Piše
Petra Haleš

Jul 28, 2020

Nadamo se da ste apsolvirali 1. dio savjeta za studente. Danas donosimo…

ONLINE ŽIVOT

35. Društvene mreže nisu ni početak ni kraj interneta. Google i YouTube riješit će ti brdo problema. Pronađi recepte, trikove, ideje, savjete i korak po korak vodiče.

36. Pazi što objavljuješ na društvenim mrežama. Jednom objavljeno može ostati zauvijek na internetu. Recept kaže: “Ako nešto ne biste pokazali mami, nije za objavu.”

37. Lozinke su tvoje i samo tvoje. Potrudi se složiti kompleksniju lozinku od malih i velikih slova, brojeva i specijalnih znakova. Samo ti možeš paziti na svoju online sigurnost.

38. Ako kupuješ online, koristeći bankovne kartice, kupuj na stranicama kojima vjeruješ i koje su svima poznate. Internet je pun sumnjivih stranica s “nevjerojatnim popustima”.

39. Možda ti se ne čini bitnim, ali higijena tvojih elektroničkih uređaja izuzetno je bitna. Drži tipkovnicu i miš čistim, skidaj prašinu s monitora. Koristi dezinfekcijska sredstva.

40. Kad nešto kupuješ, prvo provjeri forume i recenzije proizvoda. Dobro istraži, na internetu sigurno postoji veći broj ljudi koji su taj uređaj već kupili i isprobali.

41. Kad učiš, isključi sve notifikacije. Najbolje bi bilo da se makneš od društvenih mreža, e-maila, online igara i ostalih servisa. Za učenje ti treba sav fokus.

42. Svoje prijenosno računalo dobro održavaj. Koristi antivirusne programe, zaštitni zid (firewall) i redovito ažuriraj sve softvere.

43. Uvijek imaj “backup” odnosno sigurnosnu kopiju, posebice dokumenata važnih za fakultet i učenje, a pri pisanju radova namjesti Word da automatski sprema napisano.

44. skoristi sve mogućnosti pametnih telefona. Od aplikacija za podsjetnike, organizaciju, učenje i povećanje produktivnosti do zabave i multimedije.

45. Znaš li da je YouTube prepun glazbe za učenje? Odaberi motivacijsku glazbu kojom potičeš pamćenje i omogućuješ si jasniji fokus na učenje.

46. Koristi mobilne aplikacije preko kojih možeš pratiti popuste. To će biti dobro za tvoj studentski budžet i štedjet ćeš, bez žrtvovanja kupnje.

47. Tražiš knjigu ili članak? Pogledaj na Google Books, Google Scholar, Libgen ili u hrvatskom slučaju – Hrčak. Iznenadit ćeš se što je sve dostupno online.

48. Vjerojatno postoji forum ili Facebook, WhatsApp ili Viber grupa u kojoj se okuplja ekipa s tvog smjera na faksu. To ti može biti odlično mjesto za aktualne informacije.

49. Ako koristiš javna računala ili javni pristup internetu, uvijek pripazi da se odjaviš sa svih društvenih mreža, e-maila i sličnih servisa. Privatnost je važna!

50. To što si sad daleko od kuće nije izgovor da jednom tjedno ne provedeš sat vremena na Skypeu. Tvojoj mami, baki ili bratu bit će drago što te čuju i vide.

51. Ako studiraš izvan rodnoga grada i puno putuješ, na društvenim ćeš mrežama pronaći grupe u kojima možeš tražiti suputnike i dijeliti troškove putovanja.

52. Koristi društvene mreže za praćenje edukativnih događaja. Iz grupa ili od prijatelja brzo ćeš doznati za odlične besplatne radionice, događanja i tečajeve u svom gradu.

53. Internet je fantastičan izvor besplatne edukacije. Coursera, Udemy, Alison.com – puno je stranica na kojima možeš pronaći (i) besplatne edukacije.

54. Iskoristi internet za učenje novog jezika. Servisi poput Duolingo.com super su rješenje za zabavno i besplatno učenje novih jezika.

55. Učiš li na tabletu ili računalu, pripazi na vid. Postoji “20-20-20” pravilo koje kaže: svakih 20 minuta gledaj točku udaljenu 20 stopa (6 metara) punih 20 sekundi.

56. Imaš li viška vremena, ali i talenta (dizajn, pisanje, programiranje…), registriraj se na platformu poput Fiverra i povećaj svoj budžet, radeći ono što ti ide.

57. Ako postoji predmet ili područje u kojem imaš iskustvo i znanje, razmisli o davanju instrukcija. Osim što ćeš nešto i zaraditi, nekome ćeš puno pomoći.

58. Olakšaj si upravljanje financijama uz mobilno bankarstvo mPBZ. Ugovori i internetsko bankarstvo – idealno za plaćanje stanarine i računa.

59. Wikipedija nije uvijek pouzdan izvor informacija. Potrudi se pronaći relevantne izvore i uvijek provjeravaj autore i njihove sadržaje. Nemoj upasti u zamku lakih rješenja.

60. Prije nego što pošalješ ili predaš seminar, “provuci” ga kroz neki od alata za ispravljanje pravopisa. Za hrvatski i engleski jezik od pomoći će ti biti Ispravi.me.

61. Svi znaju da vrijeme na internetu prolazi brže nego u stvarnosti! Iskoristi softvere kojima mjeriš vrijeme online i koji će te, po potrebi, “isključiti”.

62. Imaš ljubimca, a tražiš novi stan? Prije Facebooka to je bilo prilično teško. Danas imaš puno grupa na kojima se oglašavaju “pet-friendly” stanovi.

63. Poštuj tuđu privatnost. Njuškanje po cimerovu računalu dok ga nema za vikend ili dok je vani nije ni kulturno ni moralno.

64. Umjesto da “posuđuješ” susjedovu internetsku vezu, koristeći razne softvere, radije sjedni u kafić u kojemu ćeš Wi-Fi dobiti besplatno uz kavu.

65. Prati obavijesti koje dobivaš putem fakultetskih online servisa. Odgovornost za pročitane obavijesti isključivo je na tebi.

66. Istraži sve opcije koje ti nudi CARNet kao i ostali online servisi javne uprave (e-Građani). Pronaći ćeš puno praktičnih i korisnih alata.

67. Online komunikacija ima svoja pravila. Kad šalješ e-mail profesoru ili asistentu, pazi na pravopis, vrijeme slanja, ali i ton kojim se obraćaš.

Sutra: studentski život!!!

Komentari