Danas je prvi dan ljeta!

Piše
Petra Haleš

Jun 21, 2017

Danas, 21. lipnja 2017.kalendarski je prvi dan ljeta, dan koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, dan kada je dan najduži, a noć najkraća.

Na današnji dan i službeno je počelo najtoplije godišnje doba, ljeto. Današnji dan je najduži, a noć najkraća (to vrijedi za našu, sjevernu polutku Zemlje, dok je na južnoj polutci obratno).

Ljeto službeno počinje na današnji dan u 05:34 sata i trajat će do 22.09.2017. do 21:02 sata kada počinje jesen.

Kako se mijenjaju godišnja doba? Zbog čega je ljeti toplo, a zimi hladno? Zašto dani u proljeće postaju duži? Zašto su zimi noći duže?

Godišnja doba su periodi u kojima vlada jednaka klima i jednake promjene na određenom geografskom području na Zemlji. Opće je poznato da se Zemlja okreće oko Sunca, a istodobno i oko svoje osi. Da Zemljina os (zamišljena crta što prolazi kroz Sjeverni i Južni pol) stoji pod pravim kutem prema Zemljinoj putanji oko Sunca, mi ne bismo imali različita godišnja doba, i svi bi dani u godini bili jednake duljine.

sunrise-182302_1920

Ali, Zemljina os je malo ukošena, i to zbog toga što na Zemlju djeluju različite sile. Jedna je privlačna sila Sunca, druga privlačna snaga Mjeseca, a treća obrtanje same Zemlje.

Zbog djelovanja tih sila, Zemlja se okreće oko Sunca u nagnutu položaju. Zemlja je cijele godine u tom položaju, tako da Zemljina os uvijek leži u istom pravcu – u pravcu zvijezde Sjevernjače.To znači da je Sjeverni pol jedan dio godine okrenut prema Suncu, a drugi dio godine suprotno od Sunca. Zbog ovog nagiba, Sunčeve zrake izravno padaju na Zemlju, ponekad sjeverno od polutnika, ponekad na sam polutnik, a ponekad južno od polutnika. O tome kako Sunčeve zrake padaju na Zemlju ovise različita godišnja doba u raznim dijelovima svijeta.

sunrise-1756274_1920

Kad je sjeverna polutka okrenuta Suncu, u zemljama sjeverno od polutnika je ljeto, a u zemljama južno od polutnika zima. Kad Sunčeve zrake uspravno padaju na južnu polutku, onda je tamo ljeto, a na sjevernoj polutki zima. Najdulji i najkraći dan u godini zovu se ravnodnevica ili ekvinokcij. Godina ima dva dana kad su dan i noć jednaki u cijelom svijetu. To su dani koji obilježavaju početak proljeća (oko 21. ožujka) i jeseni (oko 23. rujna). Trajanje tih dana i noći iznosi približno 12 sati, ali zbog djelovanja atmosfere nije baš potpuno jednako. U svakom trenutku godine na polutkama se odvijaju suprotna godišnja doba.

Ljeto je najomiljenije godišnje doba, završavaju ispiti na fakultetima i počinju praznici, počinju godišnji odmori, smanjuju se prometne gužve u gradovima, počinje sezona kupanja i sunčanja i još mnogo toga što nas čini veselim i opuštenim. S obzirom na prognoze meteorologa očekuje nas dugo i izuzetno toplo ljeto.

maldives-666118_1920

Uživajte u svakom danu ljetnog godišnjeg doba ali ne zaboravite i na opasnosti koje ovaj period godine donosi.

Komentari