Međunarodni dan mladih

Piše
Petra Haleš

Aug 12, 2018

12. kolovoza 1999. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se ovaj dan proglasi Međunarodnim danom mladih.

U većini zemalja 12. kolovoza obilježava se Međunarodni dan mladih. Tema za obilježavanje ovog dana svake godine je drugačija, a ove godine je Migracije mladih: Kretanje naprijed.
Ciljevi Međunarodnog dana mladih su:

  • u društvu podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanima s migracijom mladih
  • omogućiti razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja o mladima i migraciji
  • potaknuti mlade da javno raspravljaju o svojim migracijskim iskustvima ukoliko ih imaju

Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu. Mladi ljudi čine značajan udio globalnog broja međunarodnih imigranata. U 2010. godini bilo ih je oko 27 milijuna. Migracije često mogu ponuditi mogućnosti i doprinose razvoju društva i zajednice u cjelini, ali mogu predstavljati i rizik te dovesti do neprihvatljivih situacija poput diskriminacije i izrabljivanja.

Odluka o migraciji je često povezana s prelaskom u odraslo doba no današnja generacija mladih, najveća koju svijet pamti, opterećena je niskim plaćama i manjkom radnih mjesta. Stoga je potrebno raditi sa i za mlade ljude kako bi im se pružile bolje prilike i veće mogućnosti, kako bi se i njihov glas čuo.

Stara izreka kaže da „Na mladima svijet ostaje“ te se zbog toga, sada i danas, moramo pobrinuti za ono što ćemo im ostaviti. Ulaganjem u obrazovanje i zapošljavanje mladih ulažemo u održavanje i napredak društva jer naša budućnost ovisi o sadašnjosti.

Ujedinjeni narodi naglašavaju kako je Međunarodni dan mladih 2017. posvećen obilježavanju doprinosa mladih u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i uključivanju, društvenoj pravdi i održivom miru.

U Hrvatskoj se također obilježava ovaj dan raznim aktivnostima. U Splitu je, uz financijsku pomoć grada, savjet mladih Grada Splita u suradnji s udrugama F&ST, Info zona, iTHEom, KAM HRAM, Klub mladih Split i Koalicija udruga mladih pripremio različite aktivnosti. Program traje od četvrtka do nedjelje, a neke su od aktivnosti Street Art i Street Music, dan društvenih igara, biciklopopravljaonica i cirkusiranje.

Zagrebu, svi mladi u dobi od 15 do 30 godina, uz predočenje osobne iskaznice mogu na besplatno kupanje u bazenima na Šalati. Udruga ZAMISLI, koja je nositelj programa Regionalnog info-centra za mlade Zagreb, i ove je godine pripremila zanimljiv program za mlade koji mogu provjeriti svoje znanje u pub kvizu, baviti se sportom i dr.. Više informacija možete pronaći ovdje.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim mladima čestita Međunarodni dan mladih uz poruku:

Iskrena nam je želja da mladi i dalje aktivno doprinose boljem razumijevanju i unaprjeđenju svog položaja u društvu. Poštujući angažman i rad mladih, te aktivnosti i trud pojedinaca na stvaranju uvjeta za osobni razvoj i razvoj društva u cjelini, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku svim mladima čestita Međunarodni dan mladih.

Gdje se sve u svijetu obilježava Međunarodni dan mladih možete pronaći ovdje.

Komentari