Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Piše
Vedran Mikulić

Jul 30, 2018

Rezolucijom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, 30. srpnja proglašen je Svjetskim danom borbe protiv trgovanja ljudima. 

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se svake godine 30. srpnja. Na taj dan nastoji se organiziranjem različitih akcija na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini podići svijest javnosti, spriječiti ovaj zločin i pokazati solidarnost sa žrtvama.

1

Trgovanje ljudima je globalni problem koji utječe na život i krši temeljna ljudska prava, integritet i zdravlje milijuna ljudi diljem svijeta. Nastaje kao posljedica loše gospodarske situacije u nekoj zemlji, neravnopravnosti spolova, socijalne isključenosti, nejednakih mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada, ekonomske nejednakosti i korupcije, ali i ratova i velikih katastrofa. Pod najvećim rizikom su osobe koje žive na margini društva – siromašni, nezaposleni, migranti.

2

Ove godine, Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal izabrao je “Odgovor na trgovinu djecom i mladima” kao fokus Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

“Ovogodišnja kampanja naglašava činjenicu da su gotovo trećina žrtava trgovine ljudima djeca, a tema skreće pažnju na život s kojima se suočavaju djeca žrtve trgovine ljudima i na eventualne akcione inicijative vezane za zaštitu i osiguravanje pravde za djecu žrtve”, dodali su iz UN-a.

Problem trgovanja ljudima utječe na svakog pojedinca.

Više informacija o trgovanju ljudima, ali i o tome kako zaštititi sebe i svoje bližnje možete saznati na  web stranici, Youtube kanalu i na Facebook stranici.

Komentari