Sunčajte se zdravo i sigurno

Piše
x-ica tim

Aug 11, 2018

Prirodna i bezopasna alternativa skupim kozmetičkim preparatima za sunčanje su prirodna ulja i minerali s kojima možete sigurno, zdravo i jeftinije, na sunce. 

Prirodna sredstva za zaštitu kože najviše se preporučuju osobama s osjetljivom kožom, osobama sklonima alergijama i djeci. Tako možete sami pripremiti svoj preparat za sunčanje, koji će biti jednako učinkovit kao i oni kupovni samo bez toksičnih sastojaka. U nastavku donosimo recepte.

Prirodna ulja s visokim zaštitnim faktorom

Ulje sjemenki maline imaju najviši prirodni zaštitni faktor koji iznosi od 28 do 50. background-2276_1920Ulje možete koristiti samostalno ili kao dodatak mješavinama, a ima jaka protuupalna svojstva te je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.

Ulje lješnjaka koristi se kao bazno ulje za mnoga eterična ulja te se dodaje prirodnim hazelnut-1098181_1920kozmetičkim proizvodima, a štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprječava fotostarenje i štetan utjecaj vanjskih čimbenika. Odlično je za njegu mješovite do suhe kože. Može se koristiti samostalno ili u mješavinama. Procijenjeni prirodni SPF iznosi između 10 i 30.

carrot-1256008_1920Ulje sjemenki mrkve  poboljšava opće stanje kože te joj daje elastičnost djeluje protiv različitih kožnih tegoba: ekcema, psorijaze, čireva… Prirodni SPF varira od 38 do 40.

Ulje pšeničnih klica najbolji je prirodni izvor vitamina E, što ga čini wheat-1117267_1920izvanrednim za njegu kože. Naročite godi suhoj koži, preporučuje se za dubinsku regeneraciju kože i liječenje iritacija. Može se koristiti čisto ili u mješavinama. Ne smiju ga koristiti jedino osobe alergične na pšenicu. Prirodni zaštitni faktor je SPF 20.
soy-1219880_1920

Sojino ulje proljepšava i ujednačava ten, te sprječava bore, krcato je vitaminom E i brzo se upija. Ovo ulje ima SPF 10, a može se koristi i kao sredstvo protiv komaraca.

Recepti za izradu prirodnih sredstava za sunčanje

Recept za zaštitu kože s pčelinjim voskom
Sastojci:

 • 1/2 šalice bademovog ili maslinovog ulja
 • ¼ šalice kokosovog ulja
 • ¼ šalice pčelinjeg voska
 • 2 žlice cinkovog oksida
 • 2 žlice karite maslaca
 • eterična ulja ili ekstrakt vanilije za aromu po vašem izboru

Postupak:
U posudi na laganoj vatri otopite ulja, maslac i vosak. Skinite s vatre i ostavite da se malo ohladi, dodajte cinkov oksid. Prilikom korištenja cinkovog oksida pazite da ga ne udišete. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Koristite kao i bilo koje drugo sredstvo za zaštitu od sunca. Iskoristite ga u roku od 6 mjeseci.

Recept s aloa verom
Sastojci:

 •    ½ šalice čistog aloe vera gela
 •    20 kapi ulja sjemenki mrkve
 •    5 žlica ulja pšeničnih klica
 •    žlica konopljinog ulja
 •    5 kapi ulja lavande

Postupak:
Pomiješajte navedene sastojke. Prije upotrebe promućkajte. Kod kupnje biljnih ulja i maslaca gledajte na to da su nerafinirani, hladno prešani i od provjerenih proizvođača. Razrjeđivanjem im se smanjuje zaštitni faktor, no kombinirate li više ulja odjednom, dobit ćete učinkovitiji preparat, jer je solarni zaštitni faktor (poznat i po engleskoj kratici SPF) promjenjiv.

Komentari