Hrsta i Bičko na vrhuncu visinskih priprema

Piše
Vedran Mikulić

Aug 10, 2018

U jutro osmoga dana priprema na Rogli, rukometaše Prvog plinarskog društva Zagreb na trening trčanja poveo je par kondicijskih trenera Igor Blažinčić i Mirela Anić.

Dan nakon što su proveli ugodno poslijepodne na team – buildingu uz sjajan roštilj, trebalo je potrošiti par kalorija, zapeti još jače i vratiti se jakom ritmu treninga.

Popodne je bilo rezervirano za dvoranu, taktiku i ispunjavanje zamisli šefa stručnog stožera Line Červara.

Zagrebašima je preostalo još dva dana visinskih priprema, a o tome kako se radi na Rogli razgovarali smo s iskusnim Damirom Bičanićem i rekonvalescentom Matejom Hrstićem.

1

Za početak valja naglasiti kako se dosta toga promijenilo u odnosu na prošlu sezonu. Ima tu nekih novih igrača, ali i dobar dio stručnog stožera na čelu s glavnim trenerom Červarom je također novi. Otišli su najiskusniji naši igrači, a stigli neki novi klinci i baš zato je pred nama jako puno posla da sve kockice fino uklopimo u jedan dobar mozaik. Mislim da ovaj prvi dio jako dobro odrađujemo, paralelno napredujemo po pitanju kondicije ali i taktičke pripreme. Da bi stvari sjele na svoje mjesto za jednu ovako mladu ekipu bitno je nastaviti raditi u ovom ritmu i kada se spustimo s Rogle – kazao je na početku našeg razgovora Damir Bičanić.

Bitno je također istaknuti da je Lino kroz cijelu svoju prebogatu karijeru bio uvijek trener koji je sjajno radio s mladim igračima. U rukometnom smislu prošao je sve što se može proći, ima veliko iskustvo i znanje i vrlo jasnu viziju onoga što želi prenijeti na mlade i što želi na koncu konca postići. Njegova taktika i njegova zamisli nove su za većinu nas i stoga je od presudne važnosti da svaki detalj ponovimo i tisuću puta ako je potrebno kako bi svaki naš pokret i svaka akcija bili automatizirani. Jednom kada to postignemo, a nadam se da će to biti što prije, onda će naša igra dati dobre rezultate – dodao je Bičanić.

Zlaja (Zlatko Horvat op.a.) i ja nismo još došli do kraja karijere, ali smo daleko najiskusniji u ovoj momčadi i zato je bitno da i mi prenesemo svoje iskustvo i znanje koje smo stekli kroz sve te godine. Osobno, puno pričam sa svim vanjskim igračima, posebno ovim novima, i pokušavam im pomoći s nekim detaljima vezanim za taktiku jer ovakav stil rada s trenerom Červarom sam već iskusio 2005. godine. Znam što Lino traži od svojih igrača i pokušavam to objasniti ovim mladim dečkima da ta njihova faza prilagodbe bude što lakša i bezbolnija – zaključio je Damir Bičanić.

A uz našeg Bička na poziciji lijevog vanjskog nakon višemjesečne pauze zbog ozljede prednjih križnih ligamenata vraća nam se i mladi Matej Hrstić. Ovaj 22-godišnjak stigao je u Zagreb prošloga ljeta iz redova Izviđača iz Ljubuškog i prije teške ozljede odigrao je neke odlične partije na poziciji lijevog vanjskog, ali je po potrebi prelazio i na kontra stranu gdje je glumio desnog vanjskog.

2

Dečki su to govorili prijašnjih dana, ali ja moram još jednom ponoviti kako su nam uvjeti na Rogli fantastični. Klima je odlična, nema vrućina, dobro spavamo i još bolje treniramo. Što se tiče moje ozljede ona je stvar prošlosti, dobro se vraćam i dobro treniram. Još uvijek uglavnom provodim vrijeme s kondicijskim trenerima, ali malo po malo glavni me trener uvodi i u neke svoje taktičke zamisli. Najvažnije je da ne srljam, da se vraćam korak po korak – kazao je u uvodu Matej Hrstić.

U odnosu na prošlu sezonu dogodio nam se veliki remont ekipe. Od iskusnijih su ostali samo Zlaja i Bičko, a praktički svi koji su došli su jako mladi igrači. Snagu definitivno imamo i borbenost neće izostati. Moramo pokazati da mi to možemo i želimo i nadam se da ćemo uspjeti u tome – dodao je Hrsta te se potom osvrnuo i na novi par kondicijskih trenera Blažinčić-Anić te na njihove metode treninga.

Uveli su nam neke nove elemente kondicijske pripreme koje prije nikada nismo radili i moram priznati da je cijela ekipa na to reagirala vrlo pozitivno i da su njihove metode rada super prihvaćene. Iz dana u dan se dižemo u fizičkoj spremi i vjerujem da će se njihove metode rada odraziti i na našim rezultatima jednom kada krene sezona – kazao je Matej te se kratko osvrnuo i na rad s glavnim trenerom Červarom.

Nema se tu što punio pričati, Lino je čovjek kojega cijeli rukometni svijet zna i poštuje. Dovoljno je samo pogledati njegove rezultate, oni govore sami za sebe. Mislim da svakom igraču, a posebno nama mladima, može biti samo iznimna čast što smo dobili priliku raditi s jednim takvim stručnjakom i što možemo upijati i učiti od njega – izjavio je Hrstić i za kraj se okrenuo ciljevima za novu sezonu.

Osvajanje oba domaća trofeja je imperativ, a plasman na Final Four SEHA lige bi također trebao biti cilj kojemu moramo težiti i koji nam valja ispuniti. Što se tiče Lige prvaka tu je pred nama jedan veliki izazov, ali ja se nadam i vjerujem da možemo i na toj europskoj sceni pokazati kvalitetu i proći skupinu što bi, smatram, za ovako mladu ekipu bio izniman uspjeh – zaključio je razgovor mladi Hrstić.

Komentari