Tipovi turista

Piše
Lorena Sikavica

Aug 09, 2018

Često vidimo skupine turiste koji hodaju uokolo u turističkom naselju te su nam na neki način postali svakodnevna pojava. No, koliko zapravo razmišljamo o tome koji su oni tip turista i da li smo mi sličan tip kao i oni.

Svi se nalazimo u određenoj kategoriji turističkih grupa. Neke grupe vole izazov i avanturu, druge traže samo udobnost tijekom putovanja, dok recimo treća skupina je skupina ljubitelja umjetnosti i samo ih zanimaju umjetnički objekti, diljem grada.

Klasični tip

Klasični tip turista često koristi usluge putničke agencije te je sve unaprijed dogovoreno (plan puta, hotel, prijevoz i svi mali detalji)

Harmoničan tip

Harmoničan tip je onaj koji pronalazi sreću u sebi te se prilagođava svima kako bi postojao određeni sklad. Zauzima se za interese drugih te na odmor gleda kao na pravu priliku za svakog pojedinca da učini ono što sam želi.

Otmjeni tip

Otmjeni tip je vrlo logičan i analitički te najčešće raspravlja o znanosti. Planira intelektualno poticajno putovanje te prvo što želi posjetiti su muzeji ili neko povijesno mjesto, koje će mu nakon razgledavanja postati omiljeno mjesto.

Ekstremni tip

Ekstremni tip je osoba koja voli zabavu te ekstremne aktivnosti. Najčešće se mogu prepoznati po tome što nose posvuda sa sobom ruksak te vole ekstremne atrakcije i aktivnosti kao što su to bungee jumping, planinarenje, rafting i speologija.

Smireni tip

Smireni tip je tip osobe koja je vesela te najčešće posjećuje samo kulturne znamenitosti koje ga zanimaju. Najčešće odlaze na putovanja kako bi proveli blagdane s obitelji ili prijateljima, na primjer na plaži ili u nekoj egzotičnoj državi.

Umjetnički tip

Umjetnički tip voli konkretne stvari vezane uz glazbu, umjetnost i književnost te kada se nalazi u određenom mjestu tražit će samo mjesta koja su vezana za neki umjetnički objekt.

Suosjećajan tip

I za kraj, suosjećajan tip je jedinstvena vrsta putnika, jer se vole brinuti o drugim ljudima i o okolišu. Njihova putovanja najčešće su vezana uz eko-turizam i prirodne aktivnosti.

A sada, otkrijte nam, da li ste se i vi prepoznali u jednom od ovih tipova?

Izvor: wish.hr

Komentari