Zakon o studentskom radu uskoro u Saboru

Piše
Petra Haleš

Apr 04, 2018

Studenti od prošle godine čekaju zakon koji bi trebao regulirati njihov rad, ali i ono najbitnije: pravo rada preko student servisa i za izvanredne studente. Zakon napokon uskoro ide u saborsku proceduru.

Hrvatski studenti zbor izvijestio je na službenim Facebook stranicama da se dogodio pomak kada je riječ o Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova upućen je Ministarstvu financija, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te Uredu za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske na očitovanje.

Ukratko, to znači da je „daljnja procedura“ donošenja Zakona napokon pokrenuta. Ukoliko sva navedena ministarstva budu suglasna sljedeći korak bit će onaj Vlade Republike Hrvatske koja će vjerujemo (vrlo brzo) uputiti Zakon u Sabor.

Do pomaka je došlo nakon što je HSZ pisao premijeru Andreju Plenkoviću i nakon pokretanja kampanje pod krilaticom “Nama je bitan”. Neke od stavki koje su nabrajali kroz kampanju za brže donošenje Zakona su: pravo na povećanu satnicu za obavljanje poslova preko blagdana, nedjelje i noći, ostvarivanje prava na putne troškove, pravo na plaćenu pauzu za one koji rade više od šest sati u komadu, pravo rada za izvanredne studente itd.

Akcija #namajebitan nastavlja se sve dok Zakon o obavljanju studentskih poslova ne stupi na snagu.

Izvor: Facebook stranica HSZ

Komentari