Završio Ferragosto JAM 11

Piše
Lorena Sikavica

Aug 07, 2018

Nakon puna četiri festivalska dana i završnog tuluma do ranih jutarnjih sati u nedjelju, na Orahovačkom jezeru završio je 11. Ferragosto JAM.

Ljetni festival koji u kontinentalnoj Hrvatskoj usred sezone okupi više od 10 tisuća ljudi trajao je dan dulje nego prethodnih godina, a uz mega zvijezde kao što su Hladno pivo, Darko Rundek, TBF, Jinx, Tram 11, PipsChips&VideoClips, Let 3, Stoka i mnoge druge proslavio je ulazak u drugo desetljeće u svom najraskošnijem izdanju dosad.

Kupanje i ležerno druženje uz jezero, kampiranje u zelenilu podno Papuka i lineup skrojen isključivo od jakih snaga domaće i regonalne glazbe privukao je mlade iz svih krajeva Hrvatske, čak i s Primorja, a sve više pristižu i susjedi iz Bosne i Hercegovine te Srbije. Ova predivna oaza usred Slavonije živi punim plućima od 0-24 kao prava festivalska zajednica, čemu svakako doprinosi i glazbeni program raspoređen na dnevni i večernji.

Bombastično otvorenje u srijedu priuštilo je Hladno pivo s čak dva odsvirana koncerta, Old School setom vratili su u prošlost s ranim hitovima te Greatest Hits setom kao sjajnim presjekom bogate karijere. Euforija koju je već prvog dana izazvao duo Krankšvester dokaz je da ih se s pravom svrstava u sam vrh hip hop scene kao neupitnu senzaciju. Bezvremenski Jinx i Zabranjeno pušenje koji su nastupili u četvrtak mamac su za sve generacije, dok traperi High5 potvrđuju sve izraženiju popularnost među mladima u regiji.

Udarni dani, petak i subota, s čak četiri pozornice u pogonu, donijeli su žanrovsku raznolikost kakva festival prati od samih početaka. Na akustičnom, tzv. Izštekanom Stageu istaknuli su se Maja Posavec i Mangroove, a kulminacija pozornice u šumskom okruženju dogodila se u subotu uz dobro raspoloženu divu Zdenku Kovačiček i repera Stoku koji je pred nikad krcatijim i oduševljenim auditorijem ove dnevne pozornice izveo hit predstavu „Stara škola kreka – iz tame u svjetlo“.

Nagrađivani electro jazz sastav Chui, ugošćen na DobroJutro pozornici koja pokriva elektronske izvođače, uklopio se svojim virtuoznim i hipnotizirajućim izričajem, a među DJ setovima koji su plesače držali do ranih jutarnjih sati, ovacije je izazvao već spomenuti Stoka u svom furioznom rap nastupu.

Na glavnoj pozornici priliku su dobili i mladi bendovi u usponu poput Svemirka, underground institucija Gužva u 16-ercu te MC carica Sassja, a u top terminima „prvi na liniji do najvećih“ ugošćeni su sve popularniji bendovi Mašinko i She Loves Pablo koji u zavidnoj formi pred mnogobrojnom publikom dokazuju da se scena izvan mainstreama itekako razvija i cvjeta.

Vrhunac festivala označili su apsolutni vladari na ovim prostorima – legenda Darko Rundek s ekipom koji je svojim Apocalypso Now setu očarao prisutne, hip hop institucija Tram 11 i maheri rima Bolesna braća, najzagrebačkiji bend PipsChips&VideoClips i simbol Splita TBF te riječki osebujni rockeri Let 3 koji su se spektakularnim i teatralnim nastupom u užarenoj atmosferi savršeno uklopili u „ferragostovsko stanje uma“ i uz konfete, balone i ovacije publike uveli najveći slavonski festival u drugo desetljeće postojanja.

Photo galerija (19 slika)

Komentari