Interaktivna karta “Potres 2020” i aplikacija “Oton”

Piše
Vedran Mikulić

Jan 26, 2021

Na karti se najbrže i najjednostavnije može vidjeti kome je od unesrećenih potrebna pomoć, a može ju se i zatražiti, dok mrežna aplikacija Razvijena je mrežna aplikacija nudi prikaz podataka stanja prije potresa i stanja nakon potresa istoga objekta, s ponuđenim objašnjenjima.

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, hrvatska OpenStreetMap zajednica i Open IT d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Operativnim centrom Civilne zaštite i Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske pripremili su i održavaju interaktivnu digitalnu kartu Potres 2020 za pomoć stradalima u potresom pogođenim područjima. Na njoj se najbrže i najjednostavnije može vidjeti kome je od unesrećenih potrebna pomoć, a može ju se i zatražiti. Na karti je moguće na jednostavan način dodati georeferencirane informacije u nekoliko standardiziranih kategorija: ‘nudim pomoć’, ‘tražim pomoć’, ‘potraga za nestalima’, ‘zbrinjavanje ljudi i životinja’, ‘opksrbni punkt’, ‘smještaj’, ‘plin-voda-struja-telekomunikacije’, ‘promet-parking’, ‘hitne službe’.

Samo 36 sati nakon potresa preuzeti su podaci snimaka koje je dronovima snimila Hrvatska gorska služba spašavanja. Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koordinirao je zajednički napor prijavljenih stručnjaka/volontera i u rekordnom roku je izrađen novi Digitalni ortofoto za područje grada Petrinje. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske dala je dopuštenje za korištenje svih podataka snimanja i svih podataka iz Registra prostornih jedinica za potrebe platforme, prenosi universitas-portal.hr.

1

Razvijena je mrežna aplikacija Oton, koja nudi prikaz podataka stanja prije potresa i stanja nakon potresa istoga objekta, s ponuđenim objašnjenjem: izgleda isto, ima oštećenja, srušeno, ne znam i greška. Aplikacija je nazvana po Otonu Kučeri, profesoru, prirodoslovcu, astronomu i najvećem hrvatskom popularizatoru tehnike i prirodoslovlja, osnivaču zagrebačke Zvjezdarnice, predsjedniku Matice Hrvatske, rođenom u Petrinji, koji je na Šumarskoj akademiji uveo dvogodišnji geodetski tečaj iz kojega je izrastao Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Platforma je koordinirana na sljedeći način:

• obrada snimaka i izrada Digitalnog ortofota potresom ugroženoga područja
• ažuriranje pretpotresnog stanja OpenStreetMap-a
• koordinacija nadležnih službi i volontera uz pomoć interaktivne digitalne karte

Na platformi je digitalizirano 1500 km2, 48 000 objekata, sve ceste, putevi i stazice koje vode do objekata, izjavio je dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo.

– Na temelju kućnih brojeva koje nam je ustupila Državna geodetska uprava RH, mi smo našli i one kuće koje imaju zelene krovove i doslovno se ne vide u šumarcima, tako da, nitko neće ostati nezabilježen, poručuje prodekan Geodetskog fakulteta za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Damir Medak.

U izradi su sudjelovali i studenti koji će ovo iskustvo zauvijek pamtiti. Ovom platformom se na najbrži način može dati i dobiti pomoć. Dobro će doći i za buduća vremena službama koje se time bave, ali i cijelom pučanstvu, koje je ovoga puta potvrdilo ono što i njen slogan kaže – Zajedno smo jači!

Komentari