Ovu aplikaciju za skeniranje kodova odmah izbrišite

Piše
Mateo Galić

Feb 17, 2021

Ukoliko koristite telefon operativnog sustava Android i u posljednje vrijeme primjećujete probleme na svom telefonu, provjerite kakve ste sve aplikacije skinuli.

Prema pisanju Malwarebytesa, aplikacija Barcode Scanner izdavača Lavabird LTD nakon updatea bila je uzrok brojnim problemima korisnika.

Radi se o čitaču QR kodova i barkodova, što je značajka kojom se služe brojni korisnici. Aplikacija je preuzeta više od 10 milijuna puta, ali se nakon posljednjeg updatea pretvorila u zlonamjernu aplikaciju.

Prvi su problemi primijećeni u prosincu prošle godine, kad su korisnici počeli prijavljivati da im telefon sam otvara različite reklame u browseru. Detaljnim istaživanjem otkriven je problem s aplikacijom Barcode Scanner, čiji je update doveo do toga da aplikacija gura zlonamjerni kod, koji samoinicijativno otvara zlonamjerne reklame u browseru.

Kako piše Malwarebytes, ne radi se o slučaju agresivnog oglašavanja, nego se čini da je zlonamjerni kod dodan tijekom ažuriranja aplikacije i to tako da se oteža njegovo otkrivanje.

Aplikacija Barcode Scanner na kraju je uklonjena iz Googleove Trgovine Play, ali to ne znači da je nestala i iz vašeg telefona. Ako je imate, morat ćete je ručno deinstalirati.

Osim toga, uklonite sve druge aplikacije koje ne koristite redovito, da biste izbjegli slične situacije, jer se ista stvar kao i s Barcode Scannerom može pojaviti i kod drugih aplikacija prilikom ažuriranja, pa nemojte u telefonu nagomilavati aplikacije koje ne koristite.

Foto: Pixabay

Komentari