Kako su dani u tjednu dobili ime?

Piše
Mateo Galić

Apr 27, 2018

Ponedjeljak, utorak, srijeda,…dani su u tjednu. To znamo svi. A znate li kako su nastala ova imena?

Tjedan ima sedam dana i svaki dan ima svoje ime. U staro vrijeme, a ponegdje i danas, tjedan počinje s nedjeljom. Međutim, prihvaćeno je da početak tjedna započne prvim radnim danom, tj. ponedjeljkom.

Kako su dani u tjednu dobili ime?

PONEDJELJAK

Prvi dan u tjednu. U stara vremena, prije pojave kršćanstva, ponedjeljak je bio drugi dan u tjednu, iza nedjelje, i bio je posvećen Mjesecu (Luna dies) pa je otuda i dobio ime u romanskim jezicima ”Iunedi”. Kod slovenskih naroda ovaj dan je dobio ime po riječima “poslije nedjelje”.

UTORAK

Drugi dan u tjednu. Nekada je bio posvećen bogu Marsu pa je tako i nazivan ”Mars dies”, odnosno u romanskim jezicima “mardi”. Kod nas je dobio ime po staroslavenskoj riječi “vtori” – drugi.

SRIJEDA

Treći dan u tjednu. Ovaj dan je bio posvećena trgovini, odnosno bogu trgovine Merkuru. Naziv je bio adekvatan – ”Mercurius Dies”, uspomena na boga Merkura je ostala i danas tako što je većina sajmenih dana baš u srijedu. Kod nas je srijeda dobila ime zbog toga što pada u ”sred tjedna”.

ČETVRTAK

Četvrti dan u tjednu i otuda i njegov naziv. Kod starih Slavena, nazivan je imenom Perun – dan, po vrhovnom bogu Perunu i smatran je kao najsretniji dan za sve poslove, a naročito za početak poljskih radova, pa se u narodu naziva i ”zeleni četvrtak”.

PETAK

Peti dan u tjednu i zato ima takvo ime. U starom Rimu bio je posvećen boginji Veneri pa je bio nazivan ”Vener Dies”, ili kako se zove u romanskim jezicima ”Venerdi”.

SUBOTA

Po gregorijanskom kalendaru je šesti dan u tjednu, a ime je dobio od hebrejske riječi ”shabat” (sveti odmor), zbog toga što je kod nekih naroda to bio dan odmora, odnosno posljednji dan u tjednu. Kod Rimljana taj dan bio je posvećen bogu Saturnu. Po vjerovanju, tog dana ne treba započinjati ni sa kakvim poslovima.

NEDJELJA

Po suvremenom kalendaru posljednji dan u tjednu. Taj dan je kao praznik uveo rimski car Konstantin označivši ga imenom ”opći praznik”, dakle dan kada niko ne treba raditi. Kod slavenskih naroda, taj dan je dobio ime po zabrani rada odnosno delanja. Otuda i ime ”ne djela”, tj. dan kada se ne dela!

Komentari