Sretan vam Uskrs

Piše
Vedran Mikulić

Apr 12, 2020

Danas se diljem svijeta slavi najveći kršćanski blagdan, dan uskrsnuća Isusa Krista, Uskrs.

Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, vrijeme koje se naziva Korizmom.

easter-735942_1920

Uskrs je nastao od riječi uskrsnuti koja vuče korijene iz staroslavenskog jezika u kojem je glagol “krьsnǫti” značio rasti i razvijati se. Prefiksacijom uz- dobiven je praoblik od kojeg se razvio današnji hrvatski glagol.

Drugi naziv, Pasha, češći je u drugim povijesnim konotacijama. Hebrejska riječ pasah značila je prolaz (prolaz Židova kroz pustinju nakon 40 godina) preuzeta je u grčkom jeziku Πάσχα. Naziv Vazam osim Uskrsa obuhvaća cijelo sveto trodnevlje – Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs, ali često se odnosi samo na nedjelju – Uskrs.

Svake godine Uskrs pada u nedjelju, međutim praznik traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak na večer večernjom misom. Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika tjedan), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedjelje, što čini sveto trodnevlje.

Prema Kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo. Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa.

Večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od židovskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.

easter-eggs-2145671_1920

Tradicijska uskrsna jela su razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, dr. Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je svećenik blagoslivlja.

Djeca se za Uskrs igraju igrama u koje su uključene pisanice, poput tuckanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja skrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i mnoštvo drugih.

Svim vjernicima koji danas slave uskrsnuće Isusa Krista želimo sretan i blagoslovljen Uskrs!

Izvor/Foto: Wikipedia

Komentari