Koliko ste zapravo uredni?

Piše
Petra Haleš

Aug 14, 2018

Vjerujemo da se slažete da urednost i čistoća svima gode. No, što vlada vašim životom?Svakodnevni kaos ili urednost?

Ono što vrijedi za njegu tijela, vrijedi i za vaše okolinu u kojoj boravite i živite. Čistoća i urednost moraju vam biti na prvom mjestu, a briga za održavanje upravo tih svakodnevnih zadataka jedna od glavnih prioriteta. Razne mrlje na površinama stolova, uređaja, tragovi jela, prljavi ovratnici na odjeći nikako nisu dobra preporuka vašoj ljubavi za red i čistoću.

Postoje neke sitnice koje znače više no što se u prvi mah čini. U ovom članku Wish.hr vam otkriva neke praktičnosti.

Odijela i haljine, kao i kapute, redovito četkajte. Ako ipak pronađete neku mrlju na njima, nastojte je što prije odstraniti. Isto vrijedi i za zgužvane odjevne predmete, osobite poslovne.

Košulje obavezno mijenjajte netom kada primijetite da im ovratnik nije besprijekorno čist. Rok trajanja košulje ne može se odrediti. No, one u boji možete nositi dulje, jer se teže prljaju, dok bi bijele košulje trebalo redovito mijenjati svaki dan, jer su vrlo osjetljive na prljavštinu. Zgužvani ovratnik također nije znak elegancije. Ako ovratnici nisu štrikani, nosite obavezno plastičan uložak koji će očuvati oblik ovratnika.

Cipele svakog jutra redovito treba čistiti ili prebrisati, a isto ćete učiniti i tijekom dana ako vam se isprljaju. Kada ih izujete bilo bi jako dobro stavljati ih na kalup kako bi sačuvale oblik. Čim primijetite da imaju izgažene pete dajte ih prepraviti kod postolara.

U kući nemojte nositi odjeću koje nosite na poslu ili van kuće. Ono se gužva, mrlja i ne pruža udobnost koja je u domu potrebna. Zato je najbolje da svučete odijelo čim dođete kući i da obučete hlače namijenjene za odmor ili kućni ogrtač, bluzu ili vestu koju nosite samo u slobodno vrijeme, a kako bi udobnost bila potpuna.

A što se stana tiče nastojte da bude i ostane uvijek u što je moguće većem redu. Stvari nemojte ostaviti razbacane po kući, sklanjajte odmah sve što nije potrebno da vam bude pri ruci. Nemojte ostavljati ostatke ručka po stolu te nepospremljene krevete, kako ne bi dolazili u neugodne situacije da se pri svakom zvonu trgnete i na brzinu stvarate “red” da bi mogli primiti nenadane goste.

Čistoća i urednost čovjeka čine drugačijom osobom. Briga za boljim načinom života, u kojem vam je sve na “mjestu”, mijenja pogled na svijet. Samo je ponekad bitan trud oko malih stvari, no kada se uigrate sve postaje rutina, a vi ćete biti zadovoljniji i imat ćete više vremena za odmor i lijepe životne stvari.

Stoga je možda vrijedno zapitati se ponekad da li smo dovoljno uredni i da li je čistoća i urednost dio našeg svakodnevnog života.

Komentari