prof. dr. sc. Igor Rudan novi je prijatelj portala x-ica.com

Piše
Mateo Galić

Aug 16, 2018

Drage studentice i studenti, na našem portalu počinjemo objavljivati probrane kolumne i postove s Facebooka akademika prof. dr. sc. Igora Rudana.

Prof. Rudan direktor je Centra za globalna zdravstvena istraživanja na Sveučilištu u Edinburghu u Škotskoj, kao i tamošnjeg suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije, te znanstveni direktor Usher instituta za zdravstvo i informatiku.

27 CMVM event

Nalazi se među najcitiranijim znanstvenicima svijeta, a Thomson Reuters i Američki institut za znanstvene informacije svrstali su ga među „Vodeće znanstvene umove svijeta” u 2015, 2016 i 2017. godini.

Tijekom ranih godina karijere u Hrvatskoj je, kao mladi liječnik, razvio projekt “10001 Dalmatinac”, tj. hrvatsku biobanku, koja je u suradnji s mnogim međunarodnim timovima znanstvenika pomogla pokazati povezanosti između više od 1000 ljudskih gena i raznih bolesti.

Radeći kao stalni savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i Svjetske banke, te Zaklade Billa i Melinde Gates, naš je znanstvenik razvio i niz metoda kojima se određuju prioriteti za ulaganja u zdravstvene intervencije u zemljama u razvoju.

2

Dijelom zahvaljujući upravo širokoj primjeni tih metoda prof. Rudana u praksi, smrtnost djece u svijetu je smanjena s oko 11 milijuna u 2000. godini na šest milijuna u 2015. godini.

U 2012. godini prof. dr. sc. Igor Rudan primljen je među međunarodne članove Kineske akademije znanosti, a u 2016. godini postao je i redovni član Kraljevskoga društva Britanske akademije znanosti – The Royal Society u Edinburghu.

Proteklih se godina prof. Rudan sve više posvećuje i popularizaciji znanosti 21. stoljeća.

Snima dokumentarnu seriju “Survival: The Story of Global Health” (dostupnu na You Tube-u), izdaje popularno-znanstvenu knjigu “Točna boja neba: Razmišljanja o znanosti u 21. stoljeću“, te piše tjednu kolumnu “21. stoljeće” u subotnjim izdanjima Večernjeg lista.

Dopuštenje da objavljujemo kolumne i postove s Facebooka prof. dr. sc. Igora Rudana uz veliko priznanje našem portalu, predstavlja i dokaz koliko se naš znanstvenik svjetskoga glasa i na društvenim mrežama trudi približiti znanost širokom krugu ljudi.

Tekstove koje ćemo objavljivati namijenjeni su prije svega Vama, mladim čitateljima koji se spremate donijeti prve važne i samostalne životne odluke.

Vjerujemo da ćete pažljivim iščitavanjem rečenica s porukama prof. Rudana doći do zaključka da je za svaki uspjeh u životu potreban jasan cilj, te upornost, strpljivost i nepokolebljiva vjera u vlastite sposobnosti.

Komentari